Tramp

Jerusalim glavni grad Izraela

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Tramp proglasio je Jerusalim glavnim gradom Izraela, navodeći da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.
Objavljeno: 06. 12. 2017 - 19:44 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, ali da Amerika i dalje podržava rješenje o dvije države, prenosi B92.

Tramp je dodao da SAD ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obje strane na Bliskom istoku.

Prema njegovim riječima, došao je na mjesto predsjednika SAD da na novi način gleda ka svejtskim problemima, a svi izazovi zahtijevaju novi pristup.

On je kazao da prethodnim predsjednicima SAD priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela bilo je obećanje tokom izbornih kampanja, ali da to niko nije uradio.

"Izrael je suverena nacija sa pravima kao svaka druga da odluči koji je njen glavni grad. Prihvatanje toga je neophodno za postizanje mira. Prije 70 godina pod Trumanom smo priznali Izrael. Jerusalim je sjedište izraelske vlade, izraelskog parlamenta, kao i izraelskog Vrhovnog suda", naveo je Tramp.

Lider Hamasa Ismail Hanije i palestinski predsednik Mahmud Abas vođa Fataha dogovorili su se nešto ranije da Palestinci nakon Trampove objave izađu na ulice Jerusalima.

"Odluka koja je donijeta je agresija protiv Palestinaca, muslimana i svakog slobodnog čovjeka na svijetu", rekao je Hanije i upozorio da niko ne može da predvidi stvari koje će razviti kao posljedica, ne samo među Palestincima, već u čitavom regionu.

Hanije je naveo da neće biti države Izrael na palestinskoj zemlji i da će Jerusalim biti glavni grad države Palestine.

On je ocijenio da odluka SAD predstavlja zvaničan kraj pregovora o miru.

Osim toga, širom svijeta stižu upozorenja da će odluka Trampa oko Jerusalima imati dalekosežne posljedice.

“Proglašenje Jerusalima za prijestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svijet u oganj kome se neće videti kraj", napisao je na Tviteru potpredsjednik turske vlade Bekir Bozdag, prenosi Rojters.

Na osnovu plana Ujedinjenih nacija iz 1947. godine predviđena je podjela Palestine u tri entiteta: jevrejsku državu i arapsku državu, a da Jerusalim bude corpus separatum (zasebno tijelo, entitet), pod specijalnim međunarodnim režimom.

Plan su prihvatili cionistički lideri, ali su ga arapske vođe odbacile. Nakon prestanka mandata Velike Britanije nad Palestinom proglašena je država Izrael u maju 1948. godine sa zapadnim Jerusalimom kao glavnim gradom, a istočni Jerusalim je bio pod kontrolom Jordana.

Izrael je istočni dio Jerusalima osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao. Na osnovu zakona iz 1980. Jerusalim je postao "vječni i nedjeljivi" glavni grad Izraela.

Palestinska uprava namjerava međutim da istočni Jerusalim proglasi glavnim gradom svoje buduće države, nezavisne Palestine koja bi obuhvatala Zapadnu obalu i pojas Gaze.

Kongres SAD je 1995. godine usvojio Akt o jerusalimskoj ambasadi kojim poziva svoju vladu da premjesti Ambasadu u Jerusalim glavni grad države Izrael. Zakon je obavezujući, ali ima klauzulu koja je omogućavala predsjednicima SAD da odlažu primjenu na po pola godine. Bil Klinton, Džordž Buš Mlađi i Barak Obama su sistematski svakih šest mjeseci odlagali odluku o preseljenju.

Komentari: 10

Ispravka

06. 12. 2017 - 20:52

Trump nije "proglasio" nego "priznao" jer on nema to pravo da proglasi. To moze samo zrael da uradi. Trump je samo zvancino potvrdio odluku priznanja Kongresa iz 1995 te godine. i nije popustio pred ucjenama i prijetnjama.
Rognelaže

06. 12. 2017 - 21:31

Ova Trampova odluka može da bude uvod u III svjetski rat sa upotrebom izraelskog atomskog oružja dobijenog od SAD!?
Zavisi od Arapa

06. 12. 2017 - 22:49

Vise nikada Jevreji nece biti bespomocne zrtve.
Rijeka NIL

07. 12. 2017 - 07:24

Zacrtani plan ,,CIJONISTA-IMPERIJALISTA" zasnovan je na unistenju svake ARAPSKE DRŽAVE koja se graniči sa VJEŠTAČKOM DRŽAVOM IZRAELOM , SVIJETU JE NAJMANJE POZNATO DA SE STVARA VELIKA JEVREJSKA DRŽAVA ,
Rizzo

06. 12. 2017 - 21:45

Kako je sad nekima kod nas tesko... Samo cekam reakciju Erdogana na ovaj Trampov potez. Zivimo u vrlo zanimljivim vremenima,ko bi se ovom cudu i promjenama nadao prije 10-15 godina. Kupujte drva ljudi,ide zima duga i hladna
Vasojević-Crnogorac

06. 12. 2017 - 22:18

Logična odluka! Jerusalem je bio glavni grad Izraela već 3.000 godina! Muslimani su nastali kao religija tek 750 godina posle Hristosa! Sigurno će se veliki broj zemalja pridružiti mudroj odluci da premjeste ambasade u glavni grad Jerusalem! Nadam se i demokratski Montenegro da će otvoriti anpmbasadu u Jerusalemu!
Za vasojevića, crbina

07. 12. 2017 - 09:57

Vasojeviću, crbine, Palestinci nijesu "turci i poturice" pa da ih toliko "voliš"!
Pitam Analitiku

07. 12. 2017 - 04:01

Kako je moguce razumjeti ovaj potez Trump-a ako crnogorski mediji ne prenose dogadjaje oko Trump-a u zadnjih bar par sedmica, koji su apsolutno znacajni. Istraga oko veza sa Rusijom tj istrazitelj Mueller mu je dosla do pred vrata. Sljedeci nakon generala Flynna je njegov zet i sin. Prema tome komentari u svijetu su smjesteni u ovaj kontekst tj skretanja paznje sa njegovih skandala. Postoji bojazan da bi mogao poceti rat sa Sj. Korejom iz istih razloga. Molim da ovo objavite, znacajno je. CG je dio NATO i Evrope za ime Boga, zasto stanovnistvo drzite u informativnom "spajzu" zatvorene
Uvijek roni mnogo dublje

07. 12. 2017 - 08:21

Izvini ali nemas pojma ko je Mueller. Ako stvarno zelis da razumijes ovaj problem i gororis Engleski dosta dobro i imas stpljenja da dobro izvagas stvari mozes da budes neprijatno iznenadjen. Necu vise od toga da kazem.
zasto

07. 12. 2017 - 18:17

ZASTO TE DF NIJE INFORMISAO.
Novi komentar