Izetbegović

Međunarodna politika BiH vodiće se u Sarajevu

Međunarodnu politiku Bosne i Hercegovine (BiH) vodiće članovi Predsjedništva u Sarajevu, pri čemu će uzeti u obzir stavove susjednih zemalja, kao i Evropske unije (EU), saopštio je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.
Objavljeno: 06. 12. 2017 - 20:47 Promjenite veličinu teksta: A A A

On se obratio novinarima na zajedničkom obraćanju predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića i Predsjedništva BiH, Dragana Čovića.

Iako je u ime BiH govorio Čović, hrvatski predstavnik, na kraju je bošnjački član Predsjedništva BiH, Izetbegović rekao da mora nešto da pojasni.

On se osvrnuo na poruku koju su poslali Vučić i Čović da o pojedinim pitanjima, kao što je Kosovo, zvanično Sarajevo neće mijenjati stav ukoliko to ne bude uradio ni Beograd, prenosi B92.

Vučić je rekao da je dobio takvu podršku tokom sastanka, dok je Čović kazao da će se BiH prilagođavati stavovima Beograda u vezi sa unutrašnjim pitanjima Srbije.

Izetbegović je naveo da će međunarodnu politiku BIH voditi članovi Predsjedništva BiH i ona će se voditi u Sarajevu.

“Naravno, i te kako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja, jer živimo sa Srbijom i živimo sa Hrvatskom, kao i sa EU, gdje smo preuzeli obaveze u procesu integracija. Ali, moj stav je da se spoljna politika vodi u Bosni i Hercegovini i ja sam molio Čovića da ono iznese kao svoj stav, a ne kao stav Predsjedništva", rekao je Izetbegović.

Izetbegovićeva izjava da smatra da je BiH trebalo da prizna Kosovo već je podigla puno prašine u regionu i dovela do novog podizanja tenzija između dvije zemlje.

Nakon Izetbegovićevog "upada" na kraju konferencije, ispred mikrofona je ostao i Vučić, koji je rekao da i on mora nešto da doda.

"E ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao šta sam dobio u toku zvaničnih razgovora, ali ovako vam izgleda i oko Kosova i oko granica", rekao je Vučić. 

Komentari: 5

Aferim!

06. 12. 2017 - 20:55

Neka si im rekao, tako i treba. Ta arogancija na licima Vucica i Covica je samo jos jedan najnovioji dokaz sto oni planiraju BiH!
Rognelaže

06. 12. 2017 - 21:24

Čović je daleko od političara! Više mi liči na seljaka Pilipendu! Političar ne daje blanko dozvolu drugoj državi da odlučuje u ime BiH!
12399

06. 12. 2017 - 21:54

Sanjaj tupane. Navukli su te ona trojica da ispadnes konfliktan. Sad ces da vidis kako ce da puca po vama i sa hrvatske i sa srpske strane o tome da su Bosnjaci i SDA najveci problem Bosne. Prilike u svijetu se ubrzano mijenjaju,SAD (koje su garant postojanja sadasnje BiH) zaostravaju odnose sa Turskom i vecinom islamskih drzava,a vi se predajete u amanet Erdoganu. Daleko je Turska. Nepametno Izetbegovicu
Sifrovani Srbalju,

06. 12. 2017 - 22:57

jel jos uvijek sanjas o Velikoj Srbiji? Nijete vi jos dobili odgovarajucu lekciju.
Deki

07. 12. 2017 - 07:37

Svaka čast Izetbegoviću! Ne pada iver daleko od klade, i otac ti je bio veliki čovjek!
Novi komentar