SAD - PALESTINA

Abas: Vašington ne može više biti mirovni posrednik

 Palestinski predsjednik Mahmud Abas ocijenio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima.
Objavljeno: 06. 12. 2017 - 22:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Ovim žalosnim odlukama SAD namjerno podrivaju sve mirovne napore i proklamuju da napuštaju ulogu sponzora mirovnog procesa koju su igrale u posljednjim decenijama", rekao je Abas u obraćanju emitovanom preko palestinske televizije, prenosi AFP.

Vlada Jordana, zaštitnika svetih mjesta u Jerusalimu, osudila je kao kršenje međunarodnog prava saopštenje predsjednika SAD-a Donalda Trampa o priznavanju Svetog grada kao prijestonice Izraela.

Egipat, prvi arapski susjed koji je sklopio mir s Izraelom 1979. godine, odbacio je Trampovu odluku označivši je kršenjem međunarodnih rezolucija o statusu tog grada.

Ta zemlja je takođe izrazila brigu za posljedice poteza SAD na bezbjednost regiona i ocijenila da će uticaj na izraelsko-palestinski proces biti ekstremno negativan.

Tramp je proglasio Jerusalim glavnim gradom Izraela, istakavši da je to početak novog pristupa sukobu Izraela i Palestine.

Osim toga, Tramp je naveo i da će SAD prebaciti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim, ali da Amerika i dalje podržava rješenje o dvije države.

Komentari: 0

Novi komentar