Beograd i Banjaluka kasne

Još ni slova od deklaracije o opstanku Srba u regionu

Tekst deklaracije o opstanku Srba u regionu još nije ni počet na ekspertskom nivou – saznaje Pobjeda u dijelu akademskih krugova koji treba da učestvuju u njenom pisanju.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 07:25 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovu informaciju nije potvrdio, ali ni demantovao Nikola Selaković, generalni sekretar predsjednika Srbije, kojeg smo pitali zašto kasni ovaj dokument čije je predstavljanje baš on najavio za kraj novembra ili 1. decembra, na dan proglašenja kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske - u javnosti je predstavljan kao najupućeniji, ali i najzainteresovaniji za ovaj dokument - ne oglašava se iako je i on pominjao iste rokove kao i Selaković.

Na pitanje Pobjede – zašto se kasni sa predstavljanjem deklaracije, Dodikov PR, Pero Simić je dao samo uopštenu najavu.

- Uskoro će javno biti saopšteno. Predsjednici će se brzo sastati, ali ne bih išao u detalje - kaže Simić.

On nije mogao da precizira šta vremenski znači uskoro, pet, deset dana ili mjesec, a na pitanje da li je vidio tekst odgovara: „Nijesam gledao ništa“. Na opasku da smo čuli da teksta nema jer pisanje nije započeto, Simić je samo lakonski konstatovao: „Svašta ljudi pričaju“.

Da li je najavljivanje ovog dokumenta bio samo marketinški gaf koji je u momentu promovisanja politički odgovarao predsjedniku Republike Srpske ili predsjedniku Srbije i njene Vlade kako bi se pokazalo da matica brine o Srbima van Srbije?

Podsjetimo, predsjednik RS Dodik je prije nepunih mjesec dana govoreći o deklaraciji, pored ostalog, rekao: „Mislim da je ona u završnoj fazi izrade i da u ovom mjesecu treba da se pojavi u javnosti“.  

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 10

Srbin Cg

07. 12. 2017 - 07:13

Šta to vas Crnogorce zanima, ne pise se deklaracija za vas!? I meni je kao Srbinu svejedno da li ce se napisati, jer neće deklaracija iako se napise promijeniti nista bitno.Ipak, ne volim kad se neko mijesa a to ga se ne tiče nipokojem osnovu.
danilo s.

07. 12. 2017 - 09:26

Kako nas se to ne tice "Srbine iz CG"? Vi zivite sa nama u CG. Kakve veze imate vi sa Srbijom. I kakve veze ima Srbija sa bilo cime u CG? Srbija (ili, bilo koja druga drzava), nema nikakvih prava da se mijesa u unutrasnje stvari CG. A ova deklaracija je upravo grubo mijesanje u nadleznosti drugih, susjednih, drzava. Naravno, pod providnim izgovorom da vas Srbe "stite". Od koga? I zasto stite vas u Bosni, CG, Makedoniji, a ne (smiju) da vas stiete u USA, Njemckoj, Svajcarskoj, itd. - ili u susjednoj Rumuniji, Madjarskoj, ili Bugarskoj? Nije da se Srbi razlikuju po geografiji? Bice da se ipak radio o "geopoliticii"? Odnosno, samo vracanju na pogubnu garasaninovu ideju "velike serbije"?
Srbin CG

08. 12. 2017 - 07:04

Citiracu te Danilo S "Srbija (ili, bilo koja druga drzava), nema nikakvih prava da se mijesa u unutrasnje stvari CG" Ovo ti reče zar ne? A kako se Crna Gora umijesala u unutrašnje stvari Srbije i priznala tzv Kosovo, a o glasanju u vezisa Unescko-om da ne i govorim.Ako to nije mijesanje ja ne znam st aje.Crnoj Gori sto se tiče Srbije ime joj je n"ćut",
danlo s.

09. 12. 2017 - 11:28

Srbin CG - Priznanje Kosova nije mijesanje u unutrasnje poslove Srbije vec samo spoljnopoliticka odluka vlade CG donesena u skladu sa njenim medjunarodnim obavezama u prcesu pristupanjja EU. CG nije ustvovala u Kosovskim problemima niti davala podrsku Albancima za osamostaljenje Kosova.
Miki

07. 12. 2017 - 12:46

Samo Sto ti nijesi "srbin" no obicna posrbica!
Srbin CG

08. 12. 2017 - 07:05

A ti si MIlogorac , vidi se iz aviona. U najboljem slucaju si "pocrnogrica".
Guest_50307

07. 12. 2017 - 08:23

NE BRINI TE , NAPISCE JE , ZLO NE MIRUJE .
R

07. 12. 2017 - 08:53

Opstaće oni i bez deklaracije. Stalno kukaju da su ugrožena vrsta, a svud ih ima gdje se god okreneš.
Deki

07. 12. 2017 - 12:22

Davno je ta deklaracija napisana. Isti je to dokument kao i čuveni Memorandum SANU-a poslije koga je krenula klanica u bivšoj SFRJ.
Sa Vijesti iz nesvjesti

07. 12. 2017 - 16:29

Sta veli direktor Vijesti - "da nije Mila davno bi Crna Gora bila jedinstvena". E pa ako je mislio na srpstvo mozda bi moglo biti tacno iako tesko
Novi komentar