Tragom preporuka Svjetske banke

Ništa od „češljanja“ beneficija dok ekonomija ne ojača

Listu zanimanja za prijevremeno penzionisanje treba detaljno prečešljati, ograničiti broj takvih penzionera, ali ne možemo očekivati velike efekte od rezova ako ekonomija ne bude snažno rasla, a finansijska disciplina jačala, smatraju ekonomski analitičari, privrednici i sindikalci, komentarišući za Pobjedu preporuke Svjetske banke za reformu ove oblasti. 
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 06:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Podsjetimo da su u utorak u Podgorici predstavnici Svjetske banke ocijenili da penzioni sistem u našoj državi nije samoodrživ i preporučili da ograničimo prijevremeno penzionisanje, formiramo poseban fond za finansiranje ovih penzija, revidiramo listu zanimanja koja su obuhvaćena tom mogućnošću i promovišemo duži radni vijek, odnosno povećamo zaposlenost starijih radnika.

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kaže da su preporuke Svjetske banke ljekovite, ali i dodaje da je to za nas osjetljivo pitanje, koje mnogo zavisi od rasta ekonomije.

- Ako ovu priču ne bude pratio rast realnog sektora, sama reforma penzionog sistema samo će ublažavati posljedice, ali neće riješiti problem - kaže on.

Drecun dodaje da nema dileme da treba ići u korak sa vremenom. - Listu konstantno treba pratiti, ali i ulagati u veću zaštitu na radu. Moraju se uzeti u obzir zanimanja, odnosno poslovi u ekstremnim uslovima. Oni treba da se nađu na toj listi, ali vidjeti ima li onih koji ne bi trebalo da budu - kaže Drecun.

Broj penzionera koji rano idu u penziju treba ograničiti.

- Naš radno pravni sistem je isuviše liberalan, što opterećuje penzioni fond - kaže Drecun.

Savjetnica u Uniji slobodnih sindikata Ivana Mihailović kaže da oni podržavaju reviziju liste zanimanja za prijevremeno penzionisanje, ali i dodaje da ima nekih zanimanja koja nijesu na trenutnoj listi, a trebalo bi.

- Treba dobro vidjeti kako da se revidira, jer je sigurno da ima zanimanja koja ne treba da budu više na toj listi. Tu se, međutim, moraju prepoznati neka zanimanja koja spadaju u posebne uslove rada, poput komunalnih djelatnosti, ali i drugih. U većini opština u komunalnim djelatnostima radnici nemaju osnovna sredstva za rad, odnosno opremu da bi radili na niskim i visokim temperaturama i sa po zdravlje štetnim materijama. Zato se postavlja pitanje koliko preduslova treba ispuniti da bi neko bio što duže na tržištu rada i zdravstveno sposoban da obavlja poslove - objašnjava ona.

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 0

Novi komentar