Nevjerovatan napredak

Crna Gora lider među zemljama učesnicama

Najnoviji podaci o pojedinačnim stopama uspješnosti zemalja koje učestvuju u evropskom programu za istraživanja i inovacije Horizont 2020, a među kojima su i članice Evropske unije, pokazuju da je naša država ove godine lider - ima najveću stopu uspješnosti od 25 odsto, saznaje Pobjeda.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 06:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ovu informaciju potvrdila je ministarka nauke Sanja Damjanović koja je, da bi ilustrovala uspjeh naše države ukazala na činjenicu da je stopa uspješnosti, na primjer, Njemačke bila oko 14,7 odsto i podsjetila da je Crna Gora do sada bila niža od 6,6 odsto.

- Nakon tri godine ekstremno negativnog učešća u programu Horizont 2020, naša država je u ovoj godini ostvarila prvi put neto dobitak. Najveći projekat iz naše države je Elektroprenosnog sistema, koji je povukao pola miliona eura, a ljepota je u tome što je Elektrotehnički fakultet Univerziteta Crne Gore stupio u kontakt s ovom grupom. Svjedočimo lijepom primjeru saradnje privatnog sektora sa akademskom zajednicom. Uključeni su i mladi ljudi, što nam pokazuje da imamo potencijal i da možemo da radimo – naglasila je Damjanović.

Prema njenim riječima, među ciljevima Evropske unije o projektima koji učestvuju u programu Horizont 2020 je da dvije trećine budu iz privatnog sektora, što je naša država ovim projektom i postigla.

- Druga dva projekta su iz oblasti zdravlja. Do kraja decembra, zbog toga što imamo još nekoliko aplikacija, postoji mogućnost da nam se učešće u Horizontu 2020 poboljša – rekla je Damjanović. 

Opširnije u Pobjedi...

Komentari: 5

*

07. 12. 2017 - 08:48

Nevrerovatan ! toliko nevjerovatan napredak da nema babe i malog đeteta koji boljitak od toga napretka nisu osjetili.
Naucnica

07. 12. 2017 - 08:55

Lijepo sto se kitite tudjim perjem. Jasno da za godinu nijeste vi podigli ucesce niti to ima veze sa miin za nauku. Ili je ucesce podignuto zahvaljujuci visegodisnjim naporima koji nijesu vasa zasluga ili se zalomilo da institucije dobiju neki projekar. Mi nijesmo blesavi, gospodjo Damjanovic. Pogledajte sto ste dali naucnicima u Cg u ovoj god. Nista! Samo trabunjate o Cernu i nekakvim neostvarivim projektima.
Proton

07. 12. 2017 - 10:52

Konacno da neko nesto radi u ovoj zemlji dok ostali samo trabunjaju i mlate praznu slamu
biba struja

07. 12. 2017 - 11:31

kupus se uveliko kiseli, napredak je očit, fala bogu i auto put napreduje, a da nešto drugo napreduje teško je vidljivo, osim što je sve više i više bošnjaka zauzelo državne jasle, više nego i u doba skadarskih paša
FOX

07. 12. 2017 - 14:00

Ovi "NAUCNICI" sto su se decenijama pripremali da se prijave za EU fondove, mora da su "prepametni" da bi u zadnju godinu dana svratili do nove kancelarije za Horizon2020 pri Min. Nauke koja je pomogla ovim manje pametnim da postignu uspjeh pri aplikacijama. Njihove naucne ideje su takodje "predobre" za EU konkurenciju, pa im je potrebna "pomoc" iz cg budzeta, jer Evropa nece da ih finansira nesposobna da ih razumije. Treba da se obrate Min.rada i socijalnog staranja, kad vec neprolaze kod Minisarstva nauke, EU Komisije, CERNA i slicnih adresa. Vlada CG je duzna da pomogne svim socijalno ugrozenim kategorijama, a mogu i da igraju loto sa babama. Definitivno je i za njih potrebno prikladno resenje!
Novi komentar