VELIKA REFORMA

Stvara se Evropski monetarni fond i EU dobija ministra finansija

Evropska komisija predložila je danas paket mjera za reformisanje eurozone i povećanje njene otpornosti na buduće krize, među kojima je i predlog da se spasilački fond eurozone - Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) - transformiše u Evropski monetarni fond (EMF).
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 10:24 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zadatak EMF bi, prema predlogu Komisije, bio da obezbijedi kredite za zemlje članice koje su u finansijskim problemima, ali mogao bi i da razvije nove finansijske instrumente koji bi bili korišćeni za pružanje dodatne pomoći članicama pogođenim finansijskim nedaćama.

Predloženo je i formiranje funkcije evropskog ministra za ekonomiju i finansije, koji bi počeo sa radom od novembra 2019. godine.

Ministar bi istovremeno bio potpredsjednik EK, predsjedavajući eurogrupom i nadzirao bi rad novog Evropskog monetarnog fonda.

Radio bi na promovisanju i pružanju podrške "koordinaciji i implementaciji reformi u članicama EU", i takođe bi bio odgovoran za identifikovanje odgovarajućih fiskalnih politika za cjelokupnu eurozonu.

EK je predložila i uspostavljanje novog stabilizacionog instrumenta, koji bi zemljama pogođenim krizom pomogao da, zahvaljujući finansijskoj podršci EU, održe isti nivo investicije kao i u dobrim vremenima.

Komentari: 0

Novi komentar