Mahmud Abas

Ovo je podrivanje svih mirovnih napora

 “Naše nacionalno pitanje se nalazi u kritičnom trenutku danas, nakon mjera koje je američka administracija najavila danas u vezi sa Jerusalimom”, glasio je početak govora palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa nakon Trampove objave o Jerusalimu.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 12:16 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Američka administracija je odlučila da prekrši sve međunarodne i bilateralne sporazume, izabravši da ignoriše i kontrira međunarodnom konsenzusu izraženom stavovima mnogih zemalja, svjetskih lidera, duhovnih vođa i regionalnih organizacija u prethodnih nekoliko dana, a u vezi sa pitanjem Jerusalima.

Ove mjere, koje su za svaku osudu, predstavljaju namjerno podrivanje svih mirovnih napora i objavu da su se Sjedinjene Američke Države povukle iz uloge mirovnog posrednika koju su imale u prethodnim decenijama.

Ove mjere nagrađuju Izrael za nepoštovanje sporazuma i suprotstavljanje međunarodnim rezolucijama, i ohrabruju Izrael da nastavi sa svojom politikom okupacije, ilegalnih naselja, aparthejda i etničkog čišćenja.

Ove mjere takođe služe ekstremističkim grupama koje nastoje da konflikt u našem regionu pretvore u religijski rat, koji bio unazadio region koji je svakako već u kritičnoj situaciji, u jeku međunarodnih sukoba i beskonačnih ratova. Na to smo oduvijek upozoravali, i dokazali našu posvećenost borbi protiv istog.

U toku prethodnih nekoliko dana, imali smo bliske kontakte sa mnogim liderima susjednih zemalja, potvrđujući jedinstvo arapskog, islamskog i međunarodnog stava u vezi Jerusalima i prava palestinskog naroda, kao i uslove za postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira zasnovanog na osnivanju nezavisne palestinske države na svim teritorijama okupiranim 1967. godine sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom pored Izraela, i za rješavanje izbjegličkog pitanja u skladu sa Rezolucijom 194 i Arapskom mirovnom inicijativom.

Palestinsko vođstvo pomno prati razvoj situacije i u procesu je formulisanja odgovarajućih odluka i procedura uz konsultacije sa  susjednim arapskim i muslimanskim zemljama.

Ovj istorijski trenutak bi trebao da posluži kao dodatna motivacija za sve nas da ubrzamo i pojačamo napore da se okončaju podjele i uspostavi palestinsko nacionalno jedinstvo kako bi osigurali pobjedu za naš narod u njihovoj borbi za slobodu i nezavisnost.

U narednim danima će doći do poziva različitim palestinskim komitetima i odborima da se hitno sastanu kako bi reagovali na razvoj situacije. Pozvaćemo Centralno vijeće Palestinske oslobodilačke organizacije da održi hitan sastanak na koji će biti pozvane sve frakcije kako bismo učvrstili jedinstveni palestinski nacionalni stav i razmotrili sve opcije.

Ovo je sveta zemlja Poslanika Muhameda, kolijevka Isusa Hrista i Mojsijeva grobnica. Mi kažemo da je Jerusalim grad mira, grad Al Aksa džamije, prve od dvije Kible i treće najsvetije džamije u Islamu, i grad crkve Isusovog vaskrsenja.

Jerusalim, glavni grad Države Palestine, je previše veliki i drevan da bi njegov arapski identitet mogao biti izmijenjen nekom odlukom. Identitet Jerusalima i njegova istorija neće biti falsifikovani.

Večerašnja odluka američkog predsjednika neće promijeniti realnost u gradu Jerusalimu, niti će dati bilo kakav legitimitet Izraelu, jer je je Jerusalim arapski, hrišćanski i muslimanski grad, glavni grad vječne Države Palestine”, zaključio je u svom govoru palestinski predsjednika Abas.

 

Komentari: 1

ne bud sitnicar bolan

07. 12. 2017 - 12:23

Kad su mogli Srbi prezret Sarajevo i napravit novo mozete i vi Jeruzalem .
Novi komentar