Crna Gora će od EBRD kredita poboljšati glavne puteve

Putevi otporni na nepogode ključni za dalji rast i investicije

Kao dio nastojanja da se poboljša regionalna integracija na Zapadnom Balkanu, EBRD obezbjeđuje kredit od 40 miliona eura kao doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 kilometara magistralnih puteva u Crnoj Gori. 

Objavljeno: 07. 12. 2017 - 13:04 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kredit će u tri tranše biti dodijeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva. 

Prva tranša od 10 miliona eura će se koristiti za dionice puta između grada Rožaje i sela Spiljane u blizini granice sa Srbijom. Očekuje se da će druga i treća tranša od po 15 miliona eura biti na raspolaganju tokom 2018. i 2019. Godine, za modernizaciju dionica puteva na jugu: Podgorica - Danilovgrad i Tivat – Jaz.

"Ovaj projekat pokazuje posvećenost naše vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji. Ovo je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok roba i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbjednost na putevima", izjavio je ministar finansija Darko Radunović.

"Neki od glavnih puteva Crne Gore vijugaju kroz planine, neki leže pored mora, što ih čini veoma lijepim, ali i osjetljivim na vremenske šokove. Da bi se izbjegli rizici od erozija, klizišta i poplava, projekat rehabilitacije koji EBRD finansira će uključivati poboljšanja kao što su povećanje kapaciteta za odvodnjavanje, ojačane putne nasipe i specijalne projekte mostova", kazao je direktor EBRD za saobraćaj Sju Baret. 

Jap Sprej, šef kancelarije EBRD u Podgorici, je istakao da su prekogranična i nacionalna saobraćajna infrastruktura od ključnog značaja za dalji rast i investicije. 

-Kvalitetna saobraćajna povezanost može znatno poboljšati pristup poslovima, tržištu, školama i bolnicama u Crnoj Gori. To će posebno osnažiti sektor turizma, koji daje značajan doprinos ekonomiji". EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do sada je uložila 530 miliona eura u preko 50 projekata u zemlji. Njene investicije imaju za cilj da crnogorska privreda postane konkurentnija, integrisana i “zelena”- naveo je on.

Prema najnovijoj ekonomskoj prognozi EBRD, crnogorska ekonomija će porasti za 3,7 odsto ove godine i 3,3 odsto u 2018 godini.

Komentari: 0

Novi komentar