Vujanović smatra

Države će shodno dostignućima imati svoj proces pristupanja EU

Crna Gora je promoter projekta jačanja regionalne saradnje na Balkanu, uz jasnu viziju da bi on trebalo da doprinese ubrzanom putu svake države pojedinačno ka EU, saopštio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 13:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

On je u Sofiji, na konferenciji predsjednika država i vlada o jačanju regionalne saradnje na Balkanu u kontekstu 25 godina partnerstva Svjetske banke (SB) i Bugarske, kazao da se Crna Gora maksimalno zalaže za to da se kroz unaprijeđenje saobraćajne infrastrukture i bolju i efikasniju kontrolu transporta, unaprijedi saradnja regiona.

„Spremni smo da podržimo sve aktivnosti koje su u funkciji lakšeg, bržeg i jeftinijeg transporta, boljeg protoka investicija, mobilnosti kvalifikovane radne snage i većeg stepena digitalizacije“, rekao je Vujanović.

On smatra da se konferencija, koju su organizovale bugarska Vlada i SB, održava u pravo vrijeme, neposredno prije nego što će Bugarska preuzeti predsjedavanjem Savjetom EU i nakon analize i aktivnosti SB u afirmaciji bolje ekonomske povezanosti Zapadnog Balkana.

„Crna Gora je od početka i bez ostatka bila za bolje ekonomsko povezivanje Zapadnog Balkana, uočavajući nedostatke nepovezanosti. Kao ekonomija koja je potpuno otvorena i nema visok nivo saobraćajne infrastrukture, najviše je zainteresovana da ovaj projekat uspije“, kazao je Vujanović.

On je dodao da su u regionu savladane dvije velike zablude koje su bile prepreka boljeg regionalnog povezivanja.

„Prva zabluda je da je ovaj projekat u funkciji odlaganja pristupa EU i posljedice zamora proširenja. Dakle, on nije posljedica zamora proširenjem i ne usporava evropsku integraciju država Zapadnog Balkana, ali je važno i to mi je poruka da se i unutar briselske administracije i članica EU ubrza proces pristupanja zapadnobalkanskih država“, naveo je Vujanović.

On je dodao da je druga zabluda da se projektom ugrožava individualni tretman svake države.

„To nije tačno, jer će države, shodno svojim dostignućima standarda EU, imati svoj proces pristupanja“, rekao je Vujanović.

Komentari: 0

Novi komentar