GP URA

Predali dokaze o navodnim izbornim zloupotrebama

Delegacija Građanskog pokreta URA, koji su činili potpredsjendik Miloš Konatar, izvršni direktor Zoran Mikić i generalni sekretar Mileta Radovanić, na sastanku sa Karen Gainer, savjetnicom za politicka pitanja u stalnoj misiji OEBS-a u Crnoj Gori, predali su, kako tvrde, dokaze o izbornim zloupotrebama sa lokalnih izbora u Mojkovcu.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 14:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

Na početku sastanka iz URA-e su naglasili da ovo nije uskostranačka borba već borba za slobodu građana i zaštitu njihovih Ustavom i zakonima zagarantovanih prava na slobodan izbor.

“Od misije OEBS-a tražimo da ne zatvaraju oči pred problemima koji ruše demokratiju u Crnoj Gori. Za URA-u kršenje prava građana Crne Gore na slobodne i fer izbore nije sitna neregularnost, već je ozbiljan problem sa kojim se moramo suočiti. Sve radnje koje URA preduzima predstavljaju borbu za slobodu građana i za njihovo pravo da se slobodno izjašnjavanju na demokratskim i fer izborima”, istakao je Konatar.

On je saopštio da se URA neće zaustaviti na ovome, već će o neregularnostima zajedno sa svim dokaznim materijalima obavijestiti Generalni sekretarijat OEBS-a u Beču.

Direktor direktor GP URA je naveo da su misiji OEBS-a u Crnoj Gori predali sav dokazni materijal.

“Predali smo 426, na nedozvoljen način, obilježenih glasčakih listića, zapisnike sa 3 biračka mjesta u Mojkovcu, krivičnu prijavu koju je URA podnijela VDT-u, dvije žalbe Ustavnom sudu, kao i prigovore DIK-u i OIK-u. Nama su hitno potrebne reforme izbornog zakonodavstva, kao i reforme izborne administracije. Porazan je podatak da se Zakon o izboru odbornika i poslanika od 1998. do danas mijenjao čak 15 puta, a da još uvijek nemamo kvalitetno zakonsko rješenje. Osim izmjena i dopuna ovog zakona potrebne i izmjene i dopune Zakona o finasiranju politickih partija i izbornih kampanja, kao i izmjene i dopune Zakona o elektronskim medijima, Zakona o biračkom spisku i Zakona o prebivalištu i boravištu kojeg u svom radu nije tretirala skupštinska radna grupa koja se bavi izbornim zakonima”, rekao je Mikić.

Radovanić je najavio da će materijal biti predat svim diplomatskim predstavništvima zemalja EU u Crnoj Gori, delegaciji EU i ambasadi SAD-a.

“Očigledno je da “Afera snimak” u Crnoj Gori konstantno traje, u izmijenjenim oblicima, ali da sada, prvi put imamo konkretne dokaze kako se ona sprovodi u djelo. Ono što je indikativno jeste da svi sporni listići u Mojkovcu su bili za partije na vlasti, DPS i SD, dok su svi listići na kojima je glasana opozicija bili regularno zaokruženi kružićem” izjavio je generalni sekretar URA-e.

Oko rada radne grupe Skupštine Radovanić je ponovio stav URA-e da je redosled koraka pogrešan.

“Mi imamo duboku politicku krizu u državi. Pri promjeni ovakvih sistemski zakona, u normalnim demokratskim zemljama, najprije mora postojati široki konsenzus svih aktera na društveno-političkoj sceni. Radna grupa u ovom sastavu se dogovara sama sa sobom i na taj način samo simulira demokratske procese” naglasio je Radovanić.

Iz URA-e su zaključili da imaju pripremljen dalji redosled koraka i da neće ostati nijemi na zloupotrebe i neregularnosti.

Komentari: 2

Ljubotinj

07. 12. 2017 - 15:33

Nasli ste crkvu dje da se molite. Pa oni su u potpunom rasulu, pet radnika je vec tri mjeseca suspendovano zbog fin. zlupotreba, Progeam vlasavina prava i ljudska prava je ukonut..najbolji radnivi nspustaju, a smim tim smanjuje se i roj anfazovanih.Aktivnosti su im svedene na minimum ims godina. Glavni su im savjjetnici ovi iz Vijesti i Dana. Obo znaju i mediji ali se ne glaskaju jer ocekuju, ipak, neki grant ili putovsnje ili bar veceru. Ovo zna i moderator ali....
Tesla

08. 12. 2017 - 09:01

OEBS? Jesu li to oni isti sto su vam priznali proslogodisnje izbore koje vi bojkotujete kao "pokradene"? Ovo mu dodje da places i od muke i od smijeha.O Tito dragi, ko se sve bavi politikom.....
Novi komentar