Radunović o rebalansu budžeta

Sredstva idu gdje su najpotrebnija

Vlada je danas utvrdila Predlog zakona o izmjenama Zakona o budžetu  za 2017, kojim je zbog bolje naplate prihoda u protekloj godini izdvojila dodatnih 9,5 miliona eura za subvencioniranje „ranjivih kupaca“ električne enegrije, za civilno vazduhoplovstvo i drugo. Ministar finansija Darko Radunović rekao je da je aktivnosti Vlade i Ministarstva finansija u prethodnih godinu dana obilježio ozbiljan i predan rad na uspostavljanju stabilnosti i održivosti sistema javnih finansija.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 15:13 Promjenite veličinu teksta: A A A

„Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da su naši napori doveli do rezultata na koje možemo biti ponosni. Vlada je radila dobro, u državnu kasu je uloženo više novca, a iz nje je uzeto manje nego u prethodnom periodu. To nam je stvorilo priliku da na kraju godine domaćinski uputimo dodatna sredstva tamo gdje su ona najpotrebnija. Za prvih 11 mjeseci prihodovali smo oko 64 miliona eura više u odnosu na uporedni period prošle godine .Očekujemo da će prihodi do kraja godine oko 30 miliona eura biti veći u odnosu na plan, odnosno blizu 90 miliona veći u odnosu na prethodnu godinu. Prema projekcijama, izdaci će do kraja godine biti manji za oko 50 miliona u odnosu na prošlu godinu. I ono što mi smatramo najvažnijim: deficit će biti niži za 2,7odsto u odnosu na projekcije iz Fiskalne strategije i do kraja godine će iznositi 3,7 odsto BDP-a“ – rekao je ministar finansija nakon sjednice Vlade.

Radunović je dodao da su ove činjenice stvorile preduslove da Vlada donese odluku o rebalansu budžeta u iznosu od 9,5 miliona eura.

U Zakonu koji je upućen Skupštini na usvajanje po skraćenom postupku sredstva su izdvojena za:

- Ministarstvo ekonomije u iznosu od 1 milion eura - za subvencije za proizvodnju i pružanje usluga koje se odnose na subvencioniranje „ranjivih kupaca“ električne enegrije;

- Tekuću budžetsku rezervu u iznosu od 490 hiljada eura;

- Ministarstvo saobraćaja i pomorstva u iznosu od 7.117.807,03 eura i to:

- 5.200.000,00 eura za program Civilno vazduhoplovstvo;

- 1.917.807,03 eura za „Željeznički prevoz Crne Gore“ AD i „Željezničku infrastrukturu Crne Gore“ AD; i za

- Zavod za zapošljavanje u iznosu od 893.601,47  eura.

 

Komentari: 1

Mila K

07. 12. 2017 - 18:45

hehehe Majke sa troje i vise djece su "tempirna bomba" a MA je problem u koji se i dalje sipa iz politickog razloga i bez bilo kakve realne ekonomske racunice. I u cemu se onda stedi odnosno bolje naplacuje?
Novi komentar