Forum društvenih inovacija

Promjene kreću od pojedinca, treba iskoristiti potencijal

“Ne trebate da čekate sami posao, možda vi sami trebate da ga nađete. Inovacije nisu dobre samo za društvo, već i za pojedinca. Podstiču pozitivne promjene. Država može da pomogne da se stvore uslovi, ali glavni akteri su ljudi. Od svih vas želim da budete strastveni i inovativni”, rekao je Herman Spitz iz Delegacije EU u Crnoj Gori na Forumu društvenih inovacija Upbeat.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 15:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Forum je organizovao ADP Zid..

“IT stručnjaci odlaze. Da li mi želimo da Crna Gora ostane bez svog potencijala? Danas govorimo o mogućnostima i o potencijalima start upova. Treba nam uvezivanje, zato ovdje su svi oni koji žele da iskoriste svoj potencijal i da se umreže", rekao je Igor Milošević, koordinator za razvoj programa u ADP Zid-u.

thumbnail-7

Na panelu je govorila i Radika Binon iz “Young foundation” iz Londona. Ona kaže da se problem nejednakosti prevazilazi "i da ono što radimo podstiče ljude da prave promjene".

"Moji roditelji su prije mnogo godina došli iz Šri Lanke, to jeste moja majka, dok moja baka nije izašla iz sela u kojem je živjela i nije imala mogućnost da glasa. Mogućnosti koje ja imam danas su mnogo veće, nego što su imali moji roditelji. Sve to zbog toga što su se ljudi  ustali i rekli- Ovo nije dovoljno dobro, hajdemo nešto da promijenimo. Naša misija da se bacimo nejednakošću", objasnila je.

Probleme koje danas imamo ne možemo rješavati kao ranije.

" Trebaju nam nova rješenja koja nam dolaze od ljudi. Socijalne inovacije nisu samo dobra ideja, već ideja koja pomaže ljudima. Tehnologija može da pomogne, ali nece riješiti sve naše probleme. Do promjena ne dolazi ako samo ja imam ideju, već svi mi moramo da se okupimo kao preduzetnici", rekla je .

thumbnail-8

Džoa Pedro Rosa iz Portugala je razgovarao na temu socijalnih inovacija koja se bave neformalnim obrazovanjem, aktivnim građanstvom i društvenim preduzetništvom.

Karl Birkolzer u predavanju koje podstiče na promjene je objasnio da je najvažnija socijalna inovacija osnivanje socijalnog preduzeća.

“To je nešto sasvim drugačije u odnosu na tradicionalno preduzeće.  Za mene, ekonomija je proizvodnja usluga za potrebe ljudi. Najvažniji je odgovor na pitanje kako adekvatno gazdovati domaćinstvom. Mislim da sadašnji ekonomski sistem nije održiv i neće dugo opstati. Ovdje je riječ o ekonomiji kojom se bave ljudi, ne preduzetnici”, priča.

Birkolzer je postao nezaposlen sa 40 godina.

“Bio sam profesor, a kada sam ostao bez posla previše sam bio kvalifikovan da bi negdje drugo radio. Ipak, okupili smo se i počeli smo inicijativu za nezaposlena lica, sada od toga živimo. Nije lako, ali je moguće. Promjene kreću odozdo, od ljudi.”, priča on.

thumbnail-2

Berlin je, objašnjava on, grad start-upova, ali 80 posto firmi propada u roku od 3-4 godine.

“To je period kada trebaju da vraćaju krediti. Na njihovim greškama se treba učiti”, kaže.

Forum socijalnih inovacija je umrežavanje mladih stvaraoca, profesionalaca, mislioca sa interesima u različitim oblastima koji odgovaraju izazovima u zajednici, stvarajući konkretna rješenja ili žele to postići. Mladi su mogli dobiti odgovore i na pitanja ko su mladi lideri, zašto su oni nasljednici, da li posjeduju kvalitete liderstva, da li oni zaista mogu promijeniti svakodnevnicu u kojoj žive.

Cilj ove konferencije je, objašnjavaju iz ADP Zid-a je pružanje prilika, prije svega mladima, za razmjenu iskustava od strane onih koji su stvorili neku vrstu društvenih inovacija ili su započeli vlastito socijalno preduzeće. 

Komentari: 0

Novi komentar