Haos na Zapadnoj obali

Sukobi na sve strane, 43 povrijeđeno

Širom Zapadne obale sukobi Palestinaca i izraelskih snaga bezbjednosti. U Ramali na protestante ispaljeni gumeni meci. U Vitlejemu i Jerusalimu je napeto.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 16:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Sukobi su izbili nakon jučerašnje odluke amerikčkog predsjednika Donalda Trampa da, uprkos upozorenjima arapskih lidera, ali i negodovanju mnogih svjetskih zvaničnika, Jerusalim proglasi za prijestonicu Izraela i u taj grad premjesti ambasadu SAD, koja je do sada bila u Tel Avivu.

Još i prije nego što je i zvanično saopštio svoju odluku kojom je šokirao svijet, počelo je okupljanje Palestinaca u pojasu Gaze koji su palili njegove slike i američke zastave.

Protesti su nastavljeni i danas, a u međuvremenu zvanični Izrael poslao je "na problematična" područja dodatne trupe vojske. Naravno, odmah su izbili sukobi u tom dijelu svijeta u kom se sve zatrese i pri najmanjoj izmjeni dosadašnjeg statusa kvo.

Reporteri CNN izvještavaju da je Zapadna obala na nogama i da ima sukoba širom Ramale, Vitlejema i Jerusalima, kao i drugih gradova.

U Ramali su izraelske snage bezbjednosti koristile i gumene metke kao i suzavce u sukobu s Palestincima. Među protestantima su bile i žene i djeca. Svi su bacali kamenje na pripadnike izraelskih snaga bezbjednosti. Takođe, zapaljena je američka zastava.

Gumeni meci su korišćeni i u Vitlejemu. Haos vlada i na ulicama Jerusalima, onog dijela u kom žive Palestinci.

Do sada je potvrđeno da su povrijeđene 43 osobe, a kako kažu iz tamošnjeg Crvenog krsta, većina povreda potiče od gumenih metaka i suzavaca.

Protesti su se prelili i na Jemen.

 

Komentari: 1

Mosad

07. 12. 2017 - 16:45

Samo treba received da su gumeni meci ispaljeni posle mnogo upozorenja kako bi se zastitili zivoti jevtejskih vojnika I zajednicka imovina jevreja i arapa ... Jer I jevreji su palestinci
Novi komentar