Beč

Ministar Darmanović učestvovao na Ministarskom savjetu OEBS-a

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvovao je danas na 24. zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS-a koji se održava 7. i 8. decembra u Beču.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 18:52 Promjenite veličinu teksta: A A A

U fokusu ovogodišnjeg Ministarskog savjeta je jačanje uloge OEBS-a u cilju smanjenja konflikata, obnove povjerenja i borbe protiv radikalizacije. 

Šef crnogorske diplomatije je tokom izlaganja istakao da nema trajne stabilnosti i bezbjednosti bez poštovanja ljudskih prava i sloboda, vladavine prava i demokratije.

„Crna Gora snažno podržava sve autonomne institucije OEBS-a, kao čuvare principa i vrijednosti u ljudskoj dimenziji OEBS-a“, naglasio je ministar.

Govoreći o krizi u Ukrajini, ministar Darmanović je ponovio da je prekid oružanog sukoba od ključnog značaja za dalji napredak ka održivom političkom rješenju, u skladu sa principima i vrijednostima OEBS-a.

Ministar je pohvalio pozitivne pomake koji su napravljeniu Gruziji, Moldaviji i Azerbejdžanu i istakao značaj pronalaženja mirnog rješenja u tim područjima.

Na marginama Ministarskog savjeta, šef diplomatije Darmanović  imao je odvojene susrete sa potpredsjednicima vlada i ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Moldavije,  Marijom Pejčinović Burić iAndrejem Galburom.

Ministar Darmanović je razgovarao i sa šefovima diplomatija Italije, Slovenije, Republike Makedonije i BiH, Angelinom Alfanom, Karlom Erjavecom, Nikolom Dimitrovim iIgorom Crnadakom.  

Na marginama Ministarskog savjeta OEBS-a, ministar Darmanović se susreo i sa specijalnim savjetnikom u kancelariji ODIHR-a u Beču Janom Haukasom.

Zasijedanju Ministarskog savjeta OEBS-a prisustvovali su i visoki predstavnici Ujedinjenih nacija, Savjeta Evrope i NATO-a.

Komentari: 0

Novi komentar