1.360 konjskih snaga

Kako je izgledalo obaranje rekorda iz kabine modela “Koenigsegg Agera” (VIDEO)

Na ovom video snimku se vidi kako iz kabine izgleda vožnja pri brzini od 457,94 km/h na javnom putu.
Objavljeno: 07. 12. 2017 - 22:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dana 4. novembra 2017. godine, “Koenigsegg” je ušao u anale autoindustrije. On je tad oborio ne jedan, nego čak pet rekorda za brzinu, i to na zatvorenom dijelu javnog puta kroz Nevadu. Za volanom ove zvijeri od 1.360 konjskih snaga nalazio se Niklas Lilja, a sa trona najbržeg automobila na svijetu je zbačen “Bugatti Chiron”. Sada nam je kompanija Koenigsegg omogućila da vidimo kako je to obaranje rekorda izgledalo iz kabine.

Funkcioneri su video opisali riječima „Niklas je bio spor na početku zbog toga što je cilj bio obaranje rekorda za najveću brzinu, a ne za najbolje ubrzanje. Iz razloga što nije htio da opterećuje agregat bez potrebe, ubrzanje je bilo postepeno i ravnomjerno, a bilo je i dovoljno slobodnog puta ispred, tako da nije bilo potrebe za tim".

Tek nakon što je postigao brzinu od 300 km/h, Niklas je dao gas „do daske“, kako bi izvukao sve što može iz V8 biturbo agregata zapremine pet litara. Nevjerovatno je za koliko malo vremena je Agera stigla od 300 do 400 km/h, a još nevjerovatnije je to što je automobil švedskog proizvođača ostao stabilan na javnom putu koji nije pogodan za velike brzine kao staza.

Prostom računicom se došlo do toga da je Agera, pri najvećoj brzini prelazila čak 127 metara u sekundi.

Komentari: 0

Novi komentar