Tači smatra

Dijalog ostaje jedini ključ za normalizaciju odnosa

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je u Parizu da dijalog ostaje jedini ključ za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.
Objavljeno: 08. 12. 2017 - 20:28 Promjenite veličinu teksta: A A A

Govoreći na Pariskoj konferenciji koja se održava u okviru Međunarodnog privrednog foruma američkog kontinenta, kosovski predsjednik, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao je da dijalog sada stupa u novu fazu i izrazio uvjerenje da će se konačni sporazum postići u ne tako dalekoj budućnosti.

Tači je pred prisutnima govorio o političkom i ekonomskom razvoju Kosova u okviru procesa integracija u EU.

Tači je rekao da se Kosovo kao "mlada država" politički i ekonomski razvija kako bi poboljšao životni standard građana, ali i da rigorozno sprovodi i razvojnu politiku kako bi se ispunili evropski standardi na svim poljima, jer je cilj članstvo u Evopskoj uniji.

"Sve vladine politike smo sproveli uz EU standarde, što je u skladu sa konačnim ciljem o našoj evroatlantskoj integraciji. Naš politički razvoj i izgradnja institucija, reforma javne uprave, reforma sudstva i jačanje vladavine zakona oblikovani su u skladu sa kriterijumima EU", rekao je on.

Tači je kazao da su konstantne reforme neophodne i da se one izvršavaju ne samo zbog članstva u EU, već i činjenice da je 95 odsto stanovništva za učlanjenje u EU.

"Naši planovi u privrednoj politici i strukturnim reformama su koncipirani, dizajnirani i sprovode se u skladu sa kriterijumima ekonomskog principa, odnosno da se obezbijedi ekonomija slobodnog tržišta, koja je u stanju da prevaziđe konkurentske pritiske na tržištu EU", rekao je Tači dodajući da se sada radi na stvaranju privrednih uslova za porast izvoza, za privlačenje stranih ulaganja i za integrisanje kosovskih firmi u lanac međunarodnog tržišta.

Tači je rekao da se građani Kosova često osjećaju razočaranim što proces evropskih integracija nije brži, jer kašnjenja stvaraju prostora za druge aktere koji se trude da ugroze njihove građanske zapadnjačke vrijednosti.

On je dodao da Kosovo još očekuje da se njegov rad u ispunjenju kriterijuma za liberalizaciju viza kruniše uspjehom, jer je "jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema pravo kretanja bez viza".

Tači se zauzeo za to da EU treba da ima samo jedan jedini talas proširenja sa svim državama Zapadnog Balkana, kako bi se one "u istom vremenskom periodu učlanile u EU, jer su sličnosti među njima veoma očigledne na svim poljima".

Komentari: 0

Novi komentar