Rođendan filma „Good Will Hunting“

Tvoj potez, šefe

Gas van Sant, Met Dejmon i briljantni Robin Vilijams – svi su oni samo sporedni junaci ovog filma. Glavni lik je briljantni scenario, sa čuvenim monologom kraj jezera. Ovom filmu je bilo suđeno da uspije, čak i preko zaprljanih ruku Harvija Vajnstina
Objavljeno: 10. 12. 2017 - 07:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ben Aflek i Met Dejmon ne treba da brinu, kakve god gluposti, karikature od Betmena i bućkuriše od Borna snimali u budućnosti. Uvijek će imati onih 109 strana gusto kucanog teksta na pisaćoj  mašini, kao neoborivi argument da zaslužuju mjesta u holivudskom raju.

Godine 1997. njihov scenario filma „Good Will Hunting“ prepoznat je kao vrhunsko djelo jedne epohe.

 

Silna odbijanja

Na rajskoj kapiji uz Afleka i Dejmona se možda nađe niko drugi nego Harvi Vajnstin - holivudska babaroga i producent napasnik, čija se lista žrtava koje su objelodanile zlostavljanje produžava iz dana u dan.

Možda tada Vajnstin zaprljanim rukama povuče Svetog Petra - ili Hičkoka i Hoksa za rukav... I kao jedan jedini argument da zaslužuje mjesto kraj njih izvuče nepobitnu činjenicu, da je bio jedina holivudska zvjerka koja je vjerovala u uspjeh filma „Dobri Vil Hanting“.

Početkom 1997. Vajnstin je bio mastermajnd moćnog studija Miramax. Režiser Kevin Smit („Clerks“, „Sin City“, „Dogma“), prijatelj tek svršenih studenata dramaturgije Afleka i Dejmona, tada nije bio ni izbliza uticajna faca, ali je to malo kredita što je imao iskoristio da mu preporuči jedan scenario.

Do tog momenta, svaki je studio odbio Afleka i Dejmona. Niko nije želio da tada nepoznati Dejmon bude glavni glumac, ni da plati studiju Castle Rock približno milion dolara za snimanje. Vajnstin nije imao problema sa tim.

 

Savršen terapeut

„Dobri Vil Hanting“ - u domaćim bioskopima potpuno suludo promovisan kao „Dobri Vil lovi“ - jeste veliki film isključivo zbog fantastično napisanog teksta. To što je Vil Hanting matematički genije služi samo za to da vas brzo uvuče u priču. U realnosti, ovo je pripovijest o bilo kom neostvarenom talentu, koji mora da razgraniči koliko su drugi krivi zbog njegovog tapkanja u mjestu, a koliko tu ima njegove sopstvene krivice.

Vil Hanting je nepokolebljivo i bezglavo nespreman da se suoči sa sobom - do prvog razgovora sa psihijatrom Šonom Megvajerom (Robin Vilijams). Terapeut ne može da se oprosti od romantičnog mita o preminuloj ženi, a talentovani matematičar ne uspijeva da se veže za curu koju voli. Ljekar pitomih očiju i mladić čije se ruke grče od bijesa, jedan drugom su doktor Džekil i mister Hajd, u vječitom bijegu od sebe.

02-aflek-vajnstin-i-dejmon

Zamalo triler

Interesantno: „Dobri Vil Hanting“ je prvobitno bio osmišljen kao triler. U prvoj verziji scenarija mladić iz problematičnog predgrađa Bostona postaje agent FBI i rješava težak slučaj! Rob Rejner, prvi čovjek kompanije Castle Rock, zahtijevao je da se film fokusira na odnos Vila i psihijatra. Na njegov zahtjev promijenjen je i kraj.

Mladićima je sugestije prenosio scenarista Vilijam Goldman koji je godinama kasnije morao da negira da on nije autor ovog scenarija - niko nije vjerovao da su Aflek i Dejmon mogli da napišu ovakom kompletan i kompleksan tekst!

Vajnstin je odigrao važnu ulogu i oko izbora režisera. Mladići su predlagali autore poput Mela Gibsona i Majkla Mana, a producent je želio da čuje savjet Kevina Smita. On je savjetovao da odaberu nekog evropskog režisera – i izbor je pao na Gasa van Santa.

Na koncu – Van Sant, Dejmon u glavnoj ulozi, Vajnstin i briljantni Vilijams u ulozi koja je na neki način najavila njegov tragičan kraj – svi oni su samo sporedni junaci ovog filma. Glavni lik je briljantni scenario, sa onim čuvenim monologom kraj jezera, koji završava rečenicom „Tvoj potez, šefe“. Filmu „Dobri Vil Hanting“ bilo je suđeno da uspije, pa čak i preko zaprljanih ruku Harvija Vajnstina... S. STAMENIĆ

FOTO: mubi.com / yahoo.com

Komentari: 0

Novi komentar