Podaci Monstata o spoljnotrgovinskoj razmjeni

Glavni trgovinski partneri Srbija, EU i Kina

Najveći spoljnotrgovinski partneri Crne Gore ove godine su Srbija i Kina, pokazuju preliminarni podaci Monstata o spoljnotrgovinskoj razmjeni u prvih deset mjeseci.
Objavljeno: 11. 12. 2017 - 05:50 Promjenite veličinu teksta: A A A

Regionalna saradnja

Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da je oslanjanje Crne Gore na države iz regiona pri spoljnotrgovinskoj razmjeni razumljivo, jer crnogorsko tržište nije veliko, pa zato i roba koja se izvozi nije u većim količinama pogodna za razmjenu sa udaljenijim tržištima.

- Najveći spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su Srbija sa 50,8 miliona eura, Bosna i Hercegovina (BiH) sa 38 miliona eura i Hong Kong sa 26,8 miliona eura. U uvozu, najveći spoljnotrgovinski partneri bili su Srbija sa 417,7 miliona eura, Kina sa 171,9 miliona eura i Njemačka sa 157,6 miliona eura – navode crnogorski statističari.

Crnogorski izvoz u Srbiju je u prvih deset mjeseci bio 16,7 odsto manji u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je uvoz iz te susjedne države u Crnu Goru bio veći za skoro devet odsto.

Crnogorski izvoz u BiH od januara do oktobra ove godine bilježi povećanje od čak 98,3 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je uvoz iz te države uvećan za 41,4 odsto.

Uvoz iz Kine je prvih deset mjeseci porastao za osam odsto, dok je uvoz iz Njemačke umanjen za 15,5 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Podaci Monstata pokazuju da je spoljnotrgovinska robna razmjena bila najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom.

Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da je oslanjanje Crne Gore na države iz regiona pri spoljnotrgovinskoj razmjeni razumljivo.

- Jer naše tržište nije veliko, pa zato i roba koja se izvozi nije u većim količinama pogodna za razmjenu sa udaljenijim tržištima - ocijenio je Lekić u izjavi za Pobjedu.

On navodi da je uočljivo da naša privreda ima veliki spoljnotrgovinski deficit, što je, kako kaže, posljedica dugogodišnje tendencije.

- Kod uvoza glavna stavka je uvoz pretežno poljoprivrednih proizvoda iz Srbije. Ovaj uvoz donekle je i razumljiv, jer naša turistička privreda ima velike potrebe za poljoprivrednim proizvodima. Razmjena sa Kinom je vjerovatno uslovljena projektom autoputa, a uvoz iz Njemačke velikim uvozom automobila na našem tržištu koji potiču iz ove zemlje - objasnio je Lekić.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: M. Babović

Komentari: 0

Novi komentar