Kazne braniocima i svjedoku saradniku dostigle skoro 11.000 eura

Advokati za sada dobijaju žute kartone

Kažnjavanje branilaca, punomoćnika ili drugih učesnika u postupku zbog nepridržavanja procesnih pravila jeste nepopularan, ali nužni mehanizam odbrane autoriteta i dostojanstva suda, ali i lijek protiv bezrazložnog prolongiranja postupka unedogled. 
Objavljeno: 11. 12. 2017 - 06:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kazne advokata svakako su prateća tema u suđenju za planiranje terorističkog napada na crnogorske institucije. Ipak, novčane kazne nijesu najteža sankcija – isključenje iz procesa moglo bi biti krajnja mjera.

Sutkinja Višeg suda Suzana Mugoša do sada je zbog nepoštovanja suda ili ometanja procesne discipline u tom postupku odbranu okrivljenih, ali i svjedoka saradnika Aleksandra Sašu Sinđelića kaznila sa ukupno 10.700 eura. Rekord u visini iznosa novčanih kazni za sada drži branilac okrivljene Branke Milić, advokat Jugoslav Krpović. On je dva puta kažnjen sa po 500 eura, jednom sa hiljadu eura, kada je odbio da brani Milić i kada je napustio suđenje.

Rekord

Zbog napuštanja sudnice, nakon čega je suđenje toga dana prekinuto zbog neispunjavanja procesnih uslova, Krpović će morati da plati i troškove organizacije suđenja za taj dan što iznosi 2.500 eura. Kada se sve sabere, Krpović je, do sada, na ime kazni dužan da plati ukupno 4.500 eura.

Odmah iza Krpovića, na listi kažnjenih advokata nalazi se Miroje Jovanović, branilac Mihaila Čađenovića. Do sada on je kažnjen sa 2.400 eura. Tri puta je kažnjen sa po 500 eura, jednom sa 700 i jednom sa 200 eura.

Na trećem po iznosu koji mora da plati na ime kazni nalazi se advokat Đorđe Bulatović. On je za sada dužan da plati1.500 eura. Naime, u četvrtak je kažnjen sa 500 eura jer je naglas prokomentarisao da tužilac može da govori i bez dozvole. Sjutradan, osvrnuvši se na primjedbe koje je sudu uputio ovaj advokat, sutkinja Mugoša je navela da su neosnovane, neutemeljene i neargumentovane.

- Advokat je uvrijedio sud grubim iznošenjem netačnih činjenica, čime se narušava autoritet suda. Advokat se kažnjava sa 1.000 eura zbog narušavanja autoriteta i dostojanstva suda - rekla je Mugoša.

Kazne za svjedoka

Treće mjesto, sa advokatom Đorđem Bulatovićem dijeli svjedok saradnik Aleksandar Saša Sinđelić.

- Radiću, crnčiću i platiću, ali ću reći istinu – kazao je Sinđelić nakon što mu je izrečena posljednja novčana kazna. Neslavno je prošao i Mandićev branilac, advokat Nikola Bulatović, koji je u jednom danu kažnjen sa 1.300 eura. Prvom kaznom je zakinut sa 800 eura, a drugi put za 500 eura.

U nešto manjem iznosu je kažnjen advokat Dragana Maksića, Branko Anđelić. On će iz džepa morati da izdvoji hiljadu eura, jer je jednom kažnjen sa 700, a drugi put sa 300 eura. Na kraju, advokat Andrije Mandića, Dražen Medojević na početku suđenja je kažnjen sa 500 eura i čini se da mu je to bilo dosta, jer od tada nije kažnjavan. Novac se uplaćuje u budžet države Crne Gore nakon pravosnažnosti rješenja kojim je izrečena novčana kazna.

Apelacioni sud je potvrdio dio kazni koje je sutkinja Mugoša izrekla učesnicima u postupku za pokušaj terorizma. Vijeće Apelacionog suda smatrada je sudija Mugoša postupala po ZKP-u, odnosno da je advokatima prvo izricala opomene, što je zapisnički konstatovano, a pošto advokati nijesu reagovali na njih, izrekla im je novčane kazne.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 4

Premale su kazne

11. 12. 2017 - 08:35

Ovo kazne moraju biti vece ili kao u americkim sudovima moraju biti osudjeni za "contempt of court"--ides bato u zatvor! Nema tu cile mile, vrdanke tamo almo, zna se ko kosi a ko vodu nosi!
Maloumni

11. 12. 2017 - 08:37

Miroje Jovanović - tipični maloumni fašista. Đoko Orlandić PS Za njega su i debili "Nobelovci"
ko je tu pametan

11. 12. 2017 - 09:47

Lepi on kao malouman zavrsio vakultet i uzima iljadarke a ti na ZZZ i grebes se od keve za vaucer.
sta se sekirate za njih

11. 12. 2017 - 09:50

Sve ce to platiti Sismarkov u cvrstu valutu $ .
Novi komentar