Ulaz besplatan

Nobelovac Orhan Pamuk otvara deseti "Zimski salon knjige"

Jedan od najvažnijih pisaca današnjice i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Orhan Pamuk otvara u četvrtak, 14.decembra Deseti Zimski salon knjige, rekli su na današnjoj konferenciji za medije iz Izdavačke kuće "Nova knjiga".
Objavljeno: 11. 12. 2017 - 15:37 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Svečano otvaranje će biti upriličeno u sali Millenium u TC-u Mall of Montenegro, sa početkom u 20 časova. Tokom ceremonije otvaranje, Orhanu Pamuku će biti svečano uručena međunarodna nagrada Književni plamen. Književni plamen je nagrada koju su 2015. godine osnovali nobelovac Mario Vargas Ljosa i Izdavačka kuća Nova knjiga", rekla je na današnjoj konferenciji za medije PR Nove knjige, Jovana Petković.
Nobelovac ostaje u Crnoj Gori  do nedjelje, 17.decembra, a tokom njegove posjete je organizovan bogat i raznovrstan kulturni program, kao i veliki broj posjeta i razgovora sa institucijama.
"U Bijelom Polju Orhan Pamuk će se susresti sa gradonačelnikom Aleksandrom Žurićem. Potom će obići značajne kulturno-istorijske spomenike, posjetiće i crkvu Sv. Apostola Petra i gradsku džamiju. U parku pjesnika prisustvovaće otkrivanju ploče sa njegovim imenom. U saradnji sa JU Ratkovićeve večeti poezije, u poslijepodnevnim časovima će se održati književno veče, u okviru koga će Orhan Pamuk govoriti o svom novom romanu Crvenokosa, a koji je objavila izdavačka kuća Nova knjiga", dodala je Petković.
U subotu, 16.decembra, u Muzeju novca na Cetinju, održaće se veliki naučni Simpozijum na kojem će govoriti eminentni univerzitetski profesori iz naše zemlje i regiona. 
"Smatramo da je dolazak Orhana Pamuka i njegov višednevni boravak u Crnoj Gori upravo takav događaj, događaj koji će Crnu Goru još jednom uzdići na književnoj i kulturnoj, ali i turističkoj mapi svijeta", rekla je direktorica Muzeja novca, Bojana Šupeljak.
Tokom boravka na Cetinju domaćin i gradonačelnik će mu pokazati kulturno-istorijske znamenitosti Prijestonice. Za vrijeme posjete imaće i sastanak sa predsjednikom Vlade Duškom Markovićem. Prilikom boravka u našoj zemlji posjetiće i Ministarstvo kulture, a biće upriličen susret sa rukovodiocem rada Ministarstva kulture i potpredsjednikom Vlade, Zoranom Pažinom.
Organizator ovog događaja je Izdavačka kuća Nova knjiga koja je i izdavač njegovih romana, a uz saradnju sa pokroviteljima i partnerima ovog događaja. Pokrovitelji su Vlada Crne Gore, Ministarstvo kulture, Opština Bijelo Polje i Prijestonica Cetinje. Partneri u projektu su Međunarodni podgorički salon knjiga i obrazovanja, Centralna banka Crne Gore, Muzej novca na Cetinju, JU Ratkovićeve večeri poezije, TC Mall of Montenegro, hotel Ramada, hotel Hilton i kompanija Idea.
Deseti Zimski salon knjige će trajati do nedjelje, 31.decembra i tu će, svakog dana moći da se kupe knjige brojnih izdavača iz Crne Gore i regiona po povoljnim cijenama, uz popuste do 50 odsto. Ulaz je slobodan.

 

 

 

Komentari: 0

Novi komentar