Počinje Svjetsko prvenstvo za klubove u Poljskoj

Kruzeiro brani tron

U utorak u poljskim gradovima Opole i Lođu počinje Svjetsko prvenstvo za klubove.

Objavljeno: 11. 12. 2017 - 13:55 Promjenite veličinu teksta: A A A

U grupi A, brazilski Sada Kruzeiro u Poljsku stiže kao šampion svijeta. Oni su prošle godine na domaćem terenu u velikom finalu savladali ruski Zenit rezultatom 3:0. Titulu klupskog prvaka svijeta osvajali su i 2013. i 2015. godine, sve na domaćem terenu. Klub je osnovan 2006. godine kao Sada u gradu Betimu, da bi se 2009. spojili sa Kruzeirom. Titulu šampiona Brazila osvajali su pet puta (od čega zadnje čtiri), dok su prvaci kontinenta bili rekordna četiri puta. I pored toga što je klupsko prvenstvo možda i najjače otkada se igra, brazilski tim je sigurno među glavnim favoritima za titulu. Sastav čine većinom Brazilci, a tu su još fenomenalni Argentinac Niko Uriarte i Kubanci Simon i Leal.

Zahvaljujući dobrom rejtingu Italije na FIVB rang listi njihov prvak Lube stekao je pravo da učestvuje na završnom turniru. Klub sa veoma bogatom odbojkaškom istorijom osnovan je 1990 godine. Do sada su samo jednom bili prvaci Evrope. U finalu 2002. savladali su grčki Olimpijakos sa 3:1. Pored te titule, u Ligi šampiona imaju i dvije bronze. Lube je i četiri puta osvajao Čelendž kup, dok imaju isto toliko titula prvaka Italije. Što se tiče sastava, na svim pozicijama imaju po jednog vrhunskog igrača. Kristenson je jedan najboljih svjetskih tehničara, Grebenjikov sigurno najbolji svjetski libero. A Huantorena i Sokolov su među najboljim igračima svijeta već duži niz godina.

Sarmayeh Bank iz Teherana na završni turnir stiže kao prvak Azije. Klub je osnovan tek 2015. Međutim, u svojoj kratkoj istoriji postojanja, već imaju dvije titule prvaka Azije i dvije titule prvaka Irana. Iranci su potencijalno iznenađenje turnira. Ekipa je sastavljena od reprezentativaca Irana, a tu je i Poljak Zigadlo.

ZAKSA je prvak Poljske i domaćin završnog turnira. Klub je osnovan 1947 godine. Što se tiče evropskih uspjeha, imaju jednu bronzu osvojenu u Ligi šampiona i srebro i bronzu osvojenu u Cev kupu. Titulu prvaka Poljske osvajali su sedam puta. Igra najviše zavisi od francuskog dizača Tonijutija. Pored njega, tu su jos Poljaci Busek i Bjenjek, Portorikanac Tores, Belgijanac Deroo… I pored toga što su domaćini i sigurno će imati veliku podršku sa tribina, pitanje je mogu li proći grupu. Ipak su Lube i Sada Kruzeiro glavni favoriti za prolaz dalje.

U grupi B, argentinskom Bolivaru ovo će biti treći nastup na klupskom šampionatu. Pravo učešća su stekli kao prvaci Argentine i dobrog rejtinga te zemlje na FIVB rang listi. Klub je osnovan 2007. Do sada su osvojili šest titula prvaka Argentine, dok su jednom bili prvaci Južne Amerike. Prošle godine su izgubili u finalu južnoameričke Lige šampiona od Sada Kruzeire. Bolivar ima veoma kvalitetan sastav. Pored argentinskih reprezentativaca, tu su još Brazilac Teo Lopes i Srbin, koji je rođen u Budvi Miloš Nikić.

Kineski Šangaj je dobio Wild Card za učešće na završnom turniru. U kineskoj odbojci su ubjedljivo najdominatniji klub. Od 1997 imaju 13 osvojenih titula prvaka zemlje. Na prvenstvima Azije imaju osvojene tri bronze i jedno srebro. Šangaj je veoma kvalitetna ekipa koja može biti jedno od prijatnih iznenađenja prvenstva. Ekipa koja u sastavu ima Francuza Linela i Argentinca Kontea sigurno može dosta.

Pored Šangaja Wild Card je dobio i poljski Belhatov. Klub je osnovan 1930. godine i ovo mu je četvrti nastup na Svjetskom prvenstvu za klubove. Na svim dosadašnjim učešćima poljski klub je osvajao medalje. Dva puta su gubili u finalu, dok su jednom bili bronzani. Do sada imaju i osam titula prvaka Poljske. Imena poput Vlazlija, Lisinca, Ebadipura su sigurno garant da Belhatov i na ovom prvenstvu može do medalje.

Ruski Zenit na završni turnir stiže kao prvak Evrope i uz Sadu Kruzeiro je sigurno prvi favorit za titulu. Klub je osnovan 2000 godine. Pet puta su bili prvaci Evrope i devet prvaci Rusije. Na klupskim svjetskom šampionatu još nijesu uspjeli da osvoje zlato. Dva puta su bili treći, dok su 2015. i 2016. godine u finalu gubili od Sade Kruzeiro. Možda će baš u Poljskoj, Zenit sa strašnim triom (Mihajlov Leon Anderson), osvojiti svoje prvo zlato.

Komentari: 0

Novi komentar