Po tužbi Adiko banke

Britanci u Vašingtonu zastupaju Crnu Goru

Crnu Goru će na arbitraži koju je pokrenula Adiko banka zbog konverzije kredita u švajcarskim francima pred Internacionalnim centrom za rješavanje investicionih sporova (ICSID) u Vašingtonu zastupati advokatska kancelarija „Omnia stratedži“ iz Londona, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija. 
Objavljeno: 12. 12. 2017 - 06:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Adiko banka u novembru pokrenula arbitražu protiv naše države, tvrdeći da je pretrpjela višemilionsku štetu zbog Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Nijesmo uspjeli da saznamo koliku odštetu traži ova banka u arbitražnom postupku.

Osam ponuda

Ministarstvo finansija je 10. novembra raspisalo javni poziv za izbor advokata koji će zastupati državu pred arbitražom u Vašingtonu, a rok za dostavljanje ponude bio je 15. novembar. Iz Ministarstva su našoj redakciji kazali da je na javni poziv stiglo osam ponuda i da je rangiranje bilo po sistemu - 70 poena za kvalifikacione uslove, a 30 za finansijski dio ponude.

- Ministarstvo finansija je pozvalo sve domaće i međunarodne advokatske kancelarije, sa iskustvom u zastupanju država u arbitražnim postupcima pred ICSID-om, da dostave ponude sa specifikacijom cijena usluge, za zastupanje Crne Gore u arbitražnom postupku protiv Adiko banke. Dobili smo osam ponuda međunarodnih advokatskih kancelarija, koje su, nakon ocjene ponuda po kriterijumima iz tendera, dostavljene Vladi. U skladu sa ovlašćenjem Vlade, ugovor je potpisan 27. novembra sa advokatskom kancelarijom „Omnia Strategy“ – saopštili su iz Ministarstva i dodali da su pravni zastupnici preuzeli sveobuhvatne aktivnosti radi pripreme odbrane.

Opširnije u Pobjedi

Komentari: 0

Novi komentar