Do 7. decembra

Čanović: Podnijet 81 zahtjev za legalizaciju

Opštinama je do 7. decembra je podnijet 81 zahtjev za legalizaciju bespravnih objekata, od kojih je najveći broj u Opštini Herceg Novi – 34, kazao je Dnevnim novinama Marko Čanović, generalni direktor Direktorata za razvoj stanovanja Ministarstva održivog razvoja i turizma.
Objavljeno: 12. 12. 2017 - 07:46 Promjenite veličinu teksta: A A A

U Opštini Kotor, kako je precizirao Čanović, podnijeto je deset zahtjeva za legalizaciju, u Budvi 14, Pljevljima 17 i u Bijelom Polju pet.

“Ovi podaci odnose se na 11 opština koje su dostavile informacije”, naveo je Čanović.

Prihodi idu opštinama

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma, kako je ranije kazao ministar Pavle Radulović, očekuju da će prihodi od legalizacije u narednoj godini biti oko 40 miliona eura.

Čanović pojašnjava da su to prihodi koji idu opštinama, a generisaće se od naplate nakanada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta i naknada za zemljište, u slučajevima kada je bespravni objekat izgrađen na državnom zemljištu.

“Visinu i kriterijume za naplatu naknade za bespravne objekte propisuju opštine. Shodno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata opštine imaju ovlašćenje i obavezu da ova akta donesu u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu zakona”, rekao je Čanović.

On ističe da će se visina naknada odrediti u zavisnosti od stepena opremljenosti građevinskog zemljišta i prosječnih troškova komunalnog opremanja, prema zonama, čije su granice utvrđene na osnovu zahvata planskih dokumenata.

“Visine naknada su različite od opštine do opštine, činjenica je da su najviše u opštinama Crnogorskog primorja i u Glavnom gradu”, naglasio je Čanović.

Rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju je 15. jul iduće godine i on je isključiv, što znači da nakon tog datuma neće postojati mogućnost legalizacije. 

Komentari: 0

Novi komentar