Istraživanje

Asteroid ili vanzemaljska sonda?

Izgledom koji do sada nije viđen u našoj galaksiji, asteroid Oumuamua privukao je pažnju astronoma do te mjere da pojedini sumnjaju da je u pitanju sonda neke vanzemaljske civilizacije.
Objavljeno: 12. 12. 2017 - 22:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Tim astronoma koje predvodi ruski milioner Jurij Milner u okviru svog, 100 miliona dolara vrednog projekta „Brejktru lisn" (Breakthrough Listen), pokrenutog u saradnji sa čuvenim fizičarom Stivenom Hokingom, istražiće asteroid tokom ove nedjelje, prije nego što izađe iz dometa zemaljskih teleskopa.

To podrazumjeva potragu za radio-signalima, jer misteriozni posjetilac „može biti i vanzemaljski svemirski brod“.

Koristiće, kao i do sada, veliki radio-teleskop u Grin Benku, u Zapadnoj Virdžiniji.

Sve je počelo prošle nedjelje kada je Milner primio mejl sa procjenom jednog od vodećih naučnika u njegovoj misiji pronalaženja drugih oblika inteligentnog života u univerzumu.

„Što više proučavam ovaj objekat, sve mi čudnije izgleda i tjera me da se pitam da nije vještački napravljena sonda u pitanju, poslata od strane druge civilizacije“, napisao je u svom elektronskom pismu profesor Avi Leb, inače šef Odsjeka za astronomiju na „Harvardu“.

Leb smatra da je ova specifično izdužena svemirska stijena isuviše čudna za običan asteroid, a sa druge strane po obliku idealna za brod koji leti između zvjezdanih sistema.

Istraživači koji rade mogućnostima transporta na velike daljine još ranije su sugerisali da je oblik cigarete ili igle najidealniji za međugalaktički svemirski brod, jer minimalizuje otpor i moguće oštećivanje od strane interstelarnih gasova i prašine.

Oumuamua je od nas sada udaljen dva puta više nego što je Zemlja udaljena od Sunca, ali to ne umanjuje mogućnosti ogromnog radio-teleskoma iz Zapadne Virdžinije da pokupi i najmanji signal.

 

Komentari: 2

HAHAHAHAHAHAHAHAHA

13. 12. 2017 - 08:59

Napredna i inteligentna civilizacija koja je u mogućnosti da ovakvo nešto izgradi i pošalje na putovanje Svemirom će otkriti svoje tajne nama! Da
mrki

13. 12. 2017 - 09:31

Prijem radio signala od objekata iz svemira n emora neophodno da znaci da je u pitanju svemirska izvidjacka letilica. Isto se desilo i sa kometom 67P na koju je sletjela sonda Rozeta. Ni dan danas se ne zna sta emituje te radio signale. Ono sto je zabrinjavajuce je opste misljenje javnosti sto se tice svemirskih dogadjaja jer zbog neobrazovanja i mejnstrim kulture, ljudska populacija neozbiljno shvata sve svemirske dogadjaje, i ovakve stvari uglavnom definise nazalost kao naucunu fantastiku
Novi komentar