Inspektori pronašli nepravilnosti

Četiri ljekara iz KCCG kažnjeni po 250 eura

Uprava za inspekcijske poslove u posljednja tri mjeseca utvrdila je da četiri ljekara uglavnom neurologa iz Kliničkog centra rade u privatnim klinikama bez neophodne saglasnosti direktora o dopunskom radu. 
Objavljeno: 13. 12. 2017 - 06:30 Promjenite veličinu teksta: A A A

Oni su, kako je Pobjedi rečeno iz ove zdravstvene ustanove, shodno zakonu kažnjeni po 250 eura. Iz Inspekcije navode da su od 1. septembra do 30. novembra obavili 45 kontrola u privatnim zdravstvenim ustanovama kako bi provjerili da li se poštuje pravilnik o dopunskom radu, koji je od kraja oktobra izmijenjen u dijelu da se za oblasti gdje se na prvi specijalistički pregled čeka duže od mjesec on više ne odobrava, a onima koji imaju saglasnost rješenje suspenduje.

Klinike Ljekari su bez saglasnosti radili u privatnim zdravstvenim ustanovama ,,Poliklinika Filipović“ i Specijalistička ambulanta iz neurologije „Neuromedica-prof. Vujisić“ iz Podgorice i Specijalističkoj ambulanti iz interne medicine „Kalinić“ u Baru. - Jedan zdravstveni radnik iz KCCG zatečen je u obavljanju dopunske zdravstvene djelatnosti bez saglasnosti direktora u Zdravstvenom centru - ambulanti MUP-a. Istom je izrečena novčana kazna u iznosu od 250 eura, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. Ljekar je u međuvremenu pribavio saglasnost direktora – kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove . Oni , međutim nijesu precizirali o kojim ljekarima je riječ. U skladu sa pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada i zdravstvenih saradnika, direktor zdravstvene ustanove, između ostalih uslova za davanje saglasnosti za obavljanje dopunskog rada, ocjenjuje da li postoje i liste čekanja na prvi specijalistički pregled za zdravstvenog radnika kojem se izdaje sagla snost. Iz Ministarstva zdravlja ističu da je pravilnik izmijenjen u cilju smanjenja percepcije korupcije. - Sve je urađeno na osnovu podatka da je upravo u oblastima gdje se najviše čeka na pregled broj ljekara koji su u dopunskom radu u privatnim zdravstvenim ustanovama najveći – kazali su Pobjedi iz ovog Vladinog resora. A da li je i koliko suspendovano rješenja o dopunskom radu u Kliničkom centru shodno novom pravilniku,

Pobjeda iz ove zdravstvene ustanove nije dobila odgovore.

Saglasnost Prema podacima sa sajta Ministarstva zdravlja na kojem se objavljuje spisak ljekara koji ostvaruju pravo na dopunski rad, između ostalog se navodi da saglasnost od menadžmenta ima 77 doktora, od čega njih 58 za rad u privatnim klinikama. Direktor Opšte bolnice Bar dao je saglasnost za šest doktora kako bi radili kod privatnika i 12 u javnim zdravstvenim ustanovama. U Bijelom Polju 21 doktor ima odobrenje da radi u privatnim klinikama, dok njih 13 dopunski radi u svojoj ustanovi.

 - U Opštoj bolnici Nikšić menadžment je dao osam saglasnosti za dopunski rad od čega jednu ljekaru za rad kod privatnika, dok je u Pljevljima 18 doktora angažovano dopunski – navodi se, između ostalog, na sajtu Ministarstva zdravlja. Iz Centra za monitoring početkom godine u više navrata su ukazivali da je potrebno uvesti red kada je u pitanju dopunski rad, jer je istraživanje koje su obavili početkom godine pokazalo zabrinjavajuće podatke da se čak 37 odsto ispitanika izjasnilo da ih doktori iz državnih ustanova upućuju na pregled u privatne klinike u kojima rade, iako tu uslugu mogu besplatno dobiti u državnoj.

Komentari: 1

Ljuka

13. 12. 2017 - 21:08

Sa koliko se kažnjava milicioner koji van dužnosti spasi ženu od silovanja.
Novi komentar