Na bezbjednosnoj konferenciji

Uehara: Vaša hrabrost u suočavanju sa ruskim pritiskom inspiriše svijet

Bilo koji ruski napor, bez obzira da li dolazi spolja ili iznutra, koji može negativno da utiče na demokratske procese u Crnoj Gori potpuno je neprihvatljiv - poručila je juče ambasadorka SAD-a u Podgorici Margaret En Uehara. Ona je, govoreći na otvaranju Zimske bezbjednosne konferencije u organizaciji Atlantskog saveza, kazala da da će se Crna Gora možda suočavati sa bezbjednosnim izazovima, „ali neće biti sama i SAD će nastaviti da je podržavaju ojačavajući demokratske institucije“.
Objavljeno: 13. 12. 2017 - 07:40 Promjenite veličinu teksta: A A A

- Crna Gora mora nastaviti da bude lider u reformama i pokazati svijetu da kontroliše svoju sudbinu - sudbinu prosperiteta i bezbjednosti, koju nikakav loši uticaj iz spoljnog svijeta ne može da spriječi - kazala je Uehara. Članstvo Crne Gore u NATO donijelo je tri pozitivna rezultata.

- Potvrđuje politiku otvorenih vrata NATO-a, podstiče bezbjednost i stabilnost regiona i naglašava korist reformi, posebno vladavinu prava i dobro upravljanje - navela je Uehara. Ambasadorka SAD je kazala da su se u Crnoj Gori mogle vidjeti zavjere protiv Vlade i korišćenje negativnih informacionih kampanja kojima se podrivaju ključne vrijednosti društva.

- Crna Gora je bila odlučna da se suprotstavi ovim aktivnostima. Vaša hrabrost, posebno u suočavanju sa ruskim pritiskom inspiriše svijet - kazala je Uehara. Ministar odbrane Predrag Boš- ković smatra da je razvoj informacionih i komunikacionih tehnologija značajno promijenio prirodu današnjih konflikata. - Informacija, kao resurs od strateškog značaja, postala je glavno sredstvo modernog ratovanja - rekao je Bošković.

On je kazao da zloupotreba medija, interneta i društvenih mreža, kao i plasiranje dezinformacija predstavljaju sredstva za ostvarivanje političke i vojne superiornosti u međunarodnom bezbjednosnom okruženju. Bošković je naglasio da je u takvom okruženju od izuzetnog značaja da vlade budu izuzetno obazrive kada je u pitanju miješanje stranih faktora, čiji je cilj da osujete spoljnopolitičke ciljeve. On je naveo primjer sa prošlogodišnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, kada su državni autoriteti uspješno odgovorili na inostrane pokušaje da ometu naš evroatlantski put. - Podrška saveznika bila je od krucijalne važnosti u tom momentu i stoga ne mogu dovoljno naglasiti značaj što efikasnije interakcije među saveznicima, partnerima i međunarodnim organizacijama, u cilju adekvatnog odgovora ovakvim izazovima - kazao je ministar odbrane. Predsjednik Atlantskog saveza Savo Kentera ocijenio je da Rusija dezinformisanjem nastoji da destabilizuje Zapadni Balkan i podrije demokratske napore i napredak zemalja regiona. Cilj Moskve, prema riječima Kentere, nije ništa drugo osim da diskredituje demokratsko upravljanje i postojeći međunarodni sistem.

Komentari: 8

Bodin

13. 12. 2017 - 07:45

Rusima smo uspjeli da se odupremo jednom za sva vremena... još je samo ostalo da isto uradimo i sa američkim imperijalistima... Idite kući i ostavite Crnu Goru na miru
Sto ima?

13. 12. 2017 - 07:56

Djesi ba Bodine SRBENDO!
Vasa Ekselencijo

13. 12. 2017 - 07:52

Ja zivim u Americi i govorim 5 jezika (Engleski, Srpsko Hrvatskii, Ruski, Njemacki i Italijanski) i veoma dobro razumijem Balkanaske prilike kao i Rusku politiku i mentalitet i zato vam Vas licno i Sjedninjene Americke Drzave pozivam da svim silama pomognete Crnu Goru i Kosovo jer ovo nije samo pitanje Crne Gore i Kosova nego pitanje prestiza Amerike i njenog imidza kao drzave koja je uvijek bila i ostala na strani pravde, slobode i istine! Hvala!
Marko M

13. 12. 2017 - 08:36

Ona pomaze tako sto pomaze Javni servis koji podrzava opoziciju koja je na vlasti u Budvi, Kotoru, H. Hovom i Kolasinu. A cilj Rusa je isti, da ta koalicija dodje na vlast i na drzavnom nivou. Bas je tesko shvatiti
nemoj se falit

13. 12. 2017 - 08:58

Sve ti to pet para ne valja kad ne znas cirgilicu . Inace ovaj srpskorvacki ti vise ne vazi tako da govoris samo 4 jezika .
Vasojevic

13. 12. 2017 - 08:25

Rijaliti politika se vrlo dobro primila u Crnoj Gori.Ovo sa inspiracijom me bas nasmijalo.
Naša hrabrost

13. 12. 2017 - 08:50

Ako je imamo da se suprostavimo ruskom pritisku, nemamo je ama baš nimalo za suprostavljanje američkom. Svaka njihova riječ, za nas je svetinja, makar je tako zadnjih desetak godina.
lutkarsko pozoriste

13. 12. 2017 - 09:24

Ameri se sa pionom prosto sprdaju, ucjenjuju i ponizavaju ga javno . Najociglednije kod uvodjenja sankcija Rusiji . Samo su izdali saopstenje kako je mozda bilo korupcije kod prodaje Telekoma . Nijesu ni objavili vec je potpisao sankcije .
Novi komentar