VIDEO

Srbin otišao u S. Koreju na šišanje i napravio film

Aleksa Vulović (25), Beograđanin koji živi u Australiji, snimio dokumentarni film o Sjevernoj Koreji gdje se, kako kaže, dobro proveo, pišu "Novosti".
Objavljeno: 13. 12. 2017 - 09:36 Promjenite veličinu teksta: A A A

Najzatvoreniju zemlju svijeta, o kojoj, uz istine, kako kaže, vlada i mnogo zabluda, posjetio je nedavno, a Australijancima, koji sve gledaju iz "američkog ugla", ali i ostatku svijeta, svojim filmom je želio da "otvori oči".

Aleksin dokumentarac "Šišanje" daje malo drugačiju sliku o Sjevernoj Koreji. Cilj mu je bio da mnoge predrasude i osude, koje po pravilu stižu iz Amerike, a koju u korak prati i Australija, razotkrije i "spusti na zemlju", navode "Novosti" i dodaju da je Aleksa kao student političkih nauka i "zbog globalne nepravde koju je i Srbija, zemlja iz koje su mu koreni, trpjela decenijama", imao potrebu da snimi ovakav film. 

"U Australiji već duže vlada potpuna pomama za svakom informacijom koja se tiče Sjeverne Koreje. Osim što se ovdašnji australijski mediji utrkuju koji će prvi da ismije ili se zgrozi nad novom viješću o predsedniku Kim Džong Unu, Sjevernom Korejom, zapravo se 'pokrivaju' domaći problemi. A često i istina", ističe on.

Informacija da je u Sjevernoj Koreji zakonom propisano da svi muškarci moraju da se šišaju kao i njihov vladar, sručila se na zapadne medije kao "bomba". Po Aleksinim rečima, gotovo da nije bilo dana, televizije i novina, ni internet- portala, koji se nisu bavile ovom pričom. Da bi otkrili da li je neproverena glasina zaista tačna, sa prijateljem se zaputio na šišanje u Severnu Koreju. To putovanje i naravno frizura koju je, kaže, apsolutno sam izabrao, postali su dio filma koji je snimio sa prijateljem i objavio na Youtube kanalu. Nakon desetine hiljada pregleda, uslijedila su i gostovanja po televizijama. 

 </p>

"Nisam više mogao da slušam sve te laži i izmišljanja koje su plasirali australijski mediji. Imao sam potrebu da odgovorim na neka pitanja, baš kao što su to činili i moji roditelji tokom bombardovanja Srbije, prije 18 godina. Bio sam sedmogodišnjak i sjećam se iskrivljene slike o Srbima i svemu što se tamo dešavalo, koja je plasirana na Zapadu. U Srbiji je živjela moja baka i mnogo rođaka, a ja sam slušao svakodnevno kako je to zemlja divljaka i zločinaca", kazao je Aleksa. 

On je, inače, navikao da putuje svijetom, bez velike organizacije, mijenja prevozna sredstva, puno i pješači i tako otkriva različite kulture. Priznaje, međutim, da je putovanje Severnom Korejom, sasvim drugačije. 

"Obavezno je ići s njihovim vodičima i ne toliko slobodno kako sam navikao. Zvanično, u pitanju je najizolovanija i najtajanstvenija država na svijetu, kojom vladaju kultne vođe, članovi dinastije Džong. Proveo sam tamo sedam dana i bez obzira na sve priče, odlično sam se proveo i zabavio", kaže on.

Komentari: 3

aqua park, metro

13. 12. 2017 - 10:12

Gledam sta ljudi sve imaju , koja metropola je glavni grad i mi jadni i bijedni im se sprdamo .Mi kolonija koja ima samo diktatora Kim Mila !
Traži azil odmah!

13. 12. 2017 - 15:32

Kim će te primiti raširenih ruku! Tamo je blagostanje jadan ne bio
Guest_87020

13. 12. 2017 - 16:00

SRBIJA POKROVITELJ GNUSNIH NEDJELA , TRPI GLOBALNU NEPRAVDU ????
Novi komentar