Zaključak sa panel diskusije "Društvo i mladi"

Partijsko zapošljavanje jedan od osnovnih uzroka demotivacije mladih

U organizaciji Studentskog parlamenta Fakulteta za državne i evropske studije, a u saradnji sa Studentskim parlamentom Univeziteta Donja Gorica održana je panel diskusija na temu ''Društvo i mladi''.Objavljeno: 13. 12. 2017 - 11:39 Promjenite veličinu teksta: A A A

Poziv za učešće na panel diskusiji upućen je svim predstavnicima mladih političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore od kojih su učešće uzeli: Socijaldemokratska partija – Emir Hadžimušović, Liberalna partija – Amar Borančić, Ujedinjena Reformska Akcija – Lazar Miranović, Pokret za promjene – Marija Marović, Socijalistička narodna partija Crne Gore – Slađana Kaluđerović i Demokratska Crna Gora– Nemanja Marić. Predstavnik Demokratske partije socijalista nije prisustvovao diskusiji uprkos prethodnoj prijavi, dok ostale partije nijesu odgovorile na poziv.

Uvodnu i završnu riječ su uzeli predstavnik Fakulteta za državne i evropske studije Marko Lukačević i predstavnica Univerziteta Donja Gorica Marija Marković koji su se obratili prisutnima uz zahvalnost na odzivu učesnicima i velikom broju studenata koji su prisustvovali događaju.

U prvom dijelu diskusije panelisti su govorili o onome što ih je motivisalo da se počnu baviti omladinskim aktivizmom i o statusu mladih u Crnoj Gori. Predstavnici opozicionih partija su se usaglasili oko toga da su mladi u Crnoj Gori neaktivni, nezainteresovani i demotivisani. Takođe, zaključak je i da veliki broj mladih danas „bježi od politike“ jer su svjesni da je podijeljenost između partija velika, te pripadnost stranci često znači i „negativnu obojenost“ mladih, koju oni ne žele.

Još jedna tačka oko koje se većina panelista usaglasila bilo je partijsko zapošljavanje. Panelisti su bili mišljenja da u praksi partijska članska karta ima veći značaj od diplome završenog fakulteta, te zato mladi gube volju za učenjem i daljim usavršavanjem. Stoga se velika pažnja posvetila visokom obrazovanju. Jedan od zaključaka je da na planu visokog obrazovanja treba nastaviti sa reformom, kako bi se došlo do situacije u kojoj bi diploma, stečeno znanje i iskustvo bili u prvom planu prilikom selekcije kandidata za određeni posao.

Nepodijeljeno je i mišljenje da bi mladi trebalo da budu nosioci promjena u našoj zemlji i daimaju moć da utiču na sveukupna zbivanja u društvu. U tom smislu, njihov neaktivizam ima krupne negativne posljedice na društvo.

Drugi dio je bio predviđen za pitanja i odgovore. U ovom dijelu posebno je apostrofirano pitanje besplatnih studija, kao i potreba da mladi počnu, za razliku od starijih kolega, da stvaraju temelje saradnje, poštovanja i razumijevanja, te da intenziviraju komunikaciju u smislu zajedničkog djelovanja i pronalaska rješenja za probleme koji se tiču mladih, a u svrhu dobrobiti kompletnog društva.

Diskusiji je prisustvovalo oko 50 mladih ljudi, među kojima je, pored studenata Fakulteta za državne i evropske studije, bilo predstavnika Univerziteta Donja Gorica, Univerziteta Crne Gore i predstavnika medija.

Komentari: 0

Novi komentar