Cetinje

Počinju pregovori o formiranju vlasti

Pregovori za formiranje vlasti na Cetinju, nakon novembarskih lokalnih izbora, počeće danas u popodnevnim časovima. Prve pregovore vodiće Socijaldemokrate, čija su dva osvojena mandata „tas na vagi“ za formiranje vlasti, sa Demokratskom partijom socijalista koja je osvojila 16 mandata, što je nedovoljno za samostalno vršenje vlasti.Objavljeno: 13. 12. 2017 - 12:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Iako su, za pregovore sa SD, spremni i u opoziciji, neizvjesno je da li će do tih pregovora doći. To zavisi od ishoda razgovora SD-a sa DPS-om.

Iako je predsjednik opštinskog odbora DPS-a Jovan Martinović samo dan nakon održavanja lokalnih izbora najavio da pregovori počinju odmah, na početak se čekalo skoro 20 dana.

Do zvanične informacije danas bilo nemoguće doći. Ono što se nagađa jeste da Socijaldemokrate traže mjesto direktora ili u Opštoj bolnici „Danilo Prvi“ ili u Domu zdravlja, kao i mjesto direktora Vodovoda. Takođe se sve češće čuje da traže i rukovodeća mjesta u dva sekretarijata u lokalnoj upravi. Da li će to biti investicije i infrastruktura ili finansije i infrastruktura, ostaje da se vidi.

Zvanično infrastruktura, turizam, privreda, socijalna politika, vodosnabdijevanje, ruralni razvoj i sport i mladi, neka su od ključnih pitanja platforme kojom će Socijaldemokrate izaći na pregovore o formiranju nove vlasti na Cetinju.

Socijaldemokrate su već odredile pregovarački tim, koji čine potpredsjednik Damir Šehović, predsjednik OO dr Ivan Gazivoda, koordinator za Cetinje Goran Petrović i novi odbornik u gradskom parlamentu dr Ivan Ivanović.

Izvjesno je i da su u pregovaračkom timu DPS-a član predsjedništva Milutin Simović, koordinatorka Daliborka Pejović, nosilac liste na proteklim izborima Aleksandar Bogdanović i predsjednik OO Jovan Martinović.

Socijaldemokrate naglašavaju da im funkcije nijesu prioritet, te da se zalažu za razvoj grada.

I opozicione stranke su spremne za pregovore.

Na proteklim izborima, Demokratska partija socijalista osvojila je 16 mandata, URA i Demokrate po pet, SDP tri, a Stara garda LSCG i Socijaldemokrate po dva. Iako su predizbornu kampanju vodili, odvojeno tri opozicione stranke na Cetinju - Demokrate, GP URA i SDP - od izbora većinu aktibnosti sprovode zajedno.Tako je bilo i u nedjelju, kada su organizovali protestnu šetnju. Protestnoj šetnji nije se pridružila opoziciona Stara garda liberala.

Među Cetinjanima se sve češće čuje i komentar da bi DPS možda trebalo da razgovara sa Starom gardom Liberala, koji su osvojili takođe dva mandata.

Komentari: 9

Nick

13. 12. 2017 - 13:45

Ako SD formira vlast sa četnicima iz SDP-a i URA-e treba sa njima raskinuti koaliciju na republičkom nivou
Nauči ko su četnici!

13. 12. 2017 - 22:10

Nijesi normalan ako prepoznaješ četnike u gradjanskim partijama kao što su URA i SDP. Ovdje se očigledno radi o potrebi neobrazovanog i primitivnog svijeta da učestvuje u političkom životu, makar i putem komentara.
Sorela

13. 12. 2017 - 13:52

Pregovori ce teci sigurnim i normalnim tokom i samim tim sam sigurna u stvaranje koalicije koja ce biti dobra za Cetinje i zivot svih Cetinjana...
Luka

13. 12. 2017 - 14:14

Logicno je da DPS i SD budu i koaliciji jer njih dvije partije su ideoliski slicne i zajedno su prepoznale sta je bitno za Cetinje i krenuti sa radom.
E viva!

13. 12. 2017 - 14:15

Ne šalite se, stari liberal Vušurović se decidno izjasnio: NE sa dps-om. To su čvrsti momci koji poštuju principe i naravno da neće sa onima koji su ih hapsili, progonili i koji su perfidno prisvojili njihovu ideju nezavisne države Crne Gore.
Neutralan

13. 12. 2017 - 15:59

Nece sa DPS-om jer su prisvojili njihovu deju ali zato oce sa onima koji su protiv svega crnogorskog pa i nezavisnosti. Gresku veliku prave liberali, trebali su ostati neutralni, ni sa dps-om a pogotovo ne sa opozicijom i jedino tako bi imali sve vecu podrsku. Ovako su razocarali veliki broj biraca.
Bajice

13. 12. 2017 - 14:16

Nema se vremena za dogovor oko vlasti jer je preče davanje para na kamatu.
Kosta

13. 12. 2017 - 14:18

Policka zrelost je dokazana od strane partije koja je oformljena vec dvije godine na politickoj sceni koji ne trce za funkcijama nego zajedno sa DPS gledaju sta treba da se uardi da bi bilo bolje sjuta na Cetinju.
Ana

13. 12. 2017 - 21:00

Dje je taj bio Liberal nijednu funkciju nije imao,odavno taj nije Liberal a ovdje je zbog svojih interesa
Novi komentar