Izmjene zakona

Ministarstvo ekonomije: Inspektori će ulaziti u stanove

Ako se usvoje izmjene zakona koje je pripremilo Ministarstvo, inspektori će ulaziti u stanove za koje postoje indicije da se u njima prodaje i šije roba, da se čuvaju djeca a za to nijesu registrovani, da se drže privatni časovi, kozmetičke i frizerske usluge.
Objavljeno: 13. 12. 2017 - 15:06 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ministarstvo ekonomije predložilo je izmjene Zakona o inspekcijskom nadzoru koje predvidjaju da inspektori mogu ući u nečiji stan ako postoji sumnja da u njemu prodaju nelegalnu robu ili obavljaju djelatnost za koju nijesu registrovani.

Inspektorima će za ulazak u stan biti potrebna dozvola suda.

"Nacrtom ovog zakona po prvi put je normiran pregled inspektora u stambenom prostoru ili drugom prostoru, u slučaju kada postoje indicije da se zbog nelegalnog poslovanja u njemu vrše radnje prekršaja”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Oni su objavili da počinje javna rasprava koja traje 40 dana.

Do sada je u nečiji stan mogla ući samo policija, takodje po odobrenju suda u slučaju postojanja sumnje krivičnog djela. Izuzetno, policija je shodno Zakonu o krivičkom postupku, mogla i bez odobrenja suda pretresti nečiji stan u cilju neposrednog hvatanja počinioca ili prikupljanja bitnih dokaza.

Nepovredivost stana je garantovana i Ustavom.

Nacrtom zakona koje je pripremilo Ministartvo je predvidjeno da ako inspektor namjerava da izvrši pregled u stambenom prostoru ili drugom prostoru koji ima istu, sličnu ili povezanu namjenu (u daljem tekstu: stambeni prostor), dužan je da radi utvrđivanja činjenica pribavi pisanu naredbu od nadležnog suda za prekršaje (u daljem tekstu: sud). Inspektor sudu podnosi pisani predlog za izdavanje naredbe o vršenju pregleda u stambenom prostoru.

Sud dozvoljava pregled u stambenom prostoru kada postoje osnovi sumnje: da se u njemu vrše nedozvoljene djelatnosti ili aktivnosti ili da se one vrše suprotno propisima; da se u njemu čuvaju roba i drugi predmeti, životinje i biljke ili druge stvari suprotno propisima; da neregistrovani subjekat obavlja djelatnost u stambenom prostoru; da će prilikom pregleda biti otkrivene druge nezakonitosti koje zahtijevaju da se preduzmu hitne mjere radi sprječavanja ili otklanjanja opasnosti po život i zdravlje ljudi, imovinu veće vrijednosti, životnu sredinu, ili kada je u pitanju zaštita drugog javnog interesa.

Komentari: 9

Iustitia

13. 12. 2017 - 15:33

Ustavom je zabranjeno ulaziti u stan bez sudskog naloga.dzaba ce se promijeniti zakon jer ustav ima najvecu pravnu snagu.cudi ovakvo neznanje min.ekonomije...ako ima indicija inspektor se mora obratiti sudu da bi dobio nalog da udje u neciji stan.pravni siszem je vec ovo uredio ali institucije ne zele da sprovode procedure vec samo gledaju da olaksaju posao
Svi da plaćamo poreze

13. 12. 2017 - 15:33

Država treba ovako da radi, trebala je i mnogo prije. Spadam u one koji sve plaćaju “ kao Grčka”, a spomenutih u članku ima jako veliki broj. Znaci da plaćam državi, plaćam za “ove”, plaćam I za “one” (koji ne izdaju fiskalne račue).Iako mi država malo u bilo kom smislu pomaze, veliko ćemi biti zadovoljstvo da moja država još vise napreduje naplaćujući poreze svima, a sada i “ovima” i “onima”.
nonsens

13. 12. 2017 - 16:22

Da, da, opet se krece od repa i kao u svemu kaznjava se sve sto ljudi rade na sitno i iz nuzde. Veliki su zasticeni, a upravo zbog njih i njihovog poslovanja, mali ne mogu i ne smiju da se registruju jer bi poslovali u minusu.
*

13. 12. 2017 - 21:57

Bravo za komentar.
?

13. 12. 2017 - 17:33

Razumijem potrebui za ovako necim pogotovo u Crnoj Gori sklonoj nezakonitim rabotama, korupciji i utaji poreza. Medjutim sa pravnog aspekta nisam siguran da ima osnovu.
Mila K

13. 12. 2017 - 18:51

Prosto je zanimljivo kako po sablonu EK nevladavine prava, ministarka sebi dozvoljava da uzurpira privatnu svojinu ulazi u spavace sobe. Citavi svijet se intenzivno vec tri mjeseca detaljno bavi nasilnicima, uzurpatorima a kod nas zene kolovode u kreiranju legalistickih magli nasilja i primitivizma. Ovo bi bilo sistemska sramota da se stvarno ministarki moze vjerovati da radi svoj posao. Bas je nju briga oko inspektora i njihovog rada i to ovakav predlog u cjelosti dokazuje.
-

13. 12. 2017 - 20:58

Cekaj, polako.... znamo da imas veliki jezik pogotovo kad je na drugoj strani zena. Vidjecemo sto je protivustavno. Bilo kako bio pronaci modus u okviru zakona kako da se izadje na kraj sa endemskim ignorisanjem zakona u drzavi, ukljucujuci i praksu reketiranja i neplacanja poreza pojedinih medija
RAŠO

13. 12. 2017 - 20:24

U stanu ili u kući prema ustavu može ući samo policija i ta po nalogu suda, ako postoji osnovana sumnja da se u stanu vrši neko krivično djelo ili da se u stanu nalaze predmeti i materijalni dokazi koji ukazuju na izvršenje nekog krivičnog djela. Nikakvo vršljanje po stanovima se ne može vršiti od strane neovlašćenih lica da bi se ustanovilo šije li neko košulje i držili li mačke i pse u stanu. Mislim da je neko sebi dao mnogo na važnosti.
zelenas

13. 12. 2017 - 21:24

A sto ne udju u Vektru , kod Dana Petrovica , Bace, Burica Ave Marija Kolcevic , kada njima naplate dug onda mogu poceti sa obicnim narodom
Novi komentar