Crna Gora ima poštanske markice vrijedne desetine hiljada eura

Crna Gora ima vrijedne poštanske markice od kojih su neke i više desetina hiljada eura, istaknuto je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića sa predstavnicima Filatelističkog društva Podgorice,  predsjednikom Mihailom Radičevićem  i članovima Upravnog odbora Đorđijem Markovićem i Boškom Đurkovićem. Na sastanku je naglašeno da ovo društvo posjeduje vrijedne crnogorske markice, ali i pisma, žigove, fotografije, razglednice…
Objavljeno: 13. 12. 2017 - 15:34 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gradonačelnik Stijepović je istakao da je rad ovog društva od značaja za čitavu Crnu Goru, jer se, sakupljanjem građe, bavi tumačenjem poštanske istorije Crne Gore.

“To je dio naše istorije i kulture i značajan doprinos u promociji Crne Gore i našeg identiteta”, rekao je gradonačelnik Stijepović.

Nažalost, kako kažu u društvu, od 1916. godine poštanski materijal je počeo da se osipa iz Crne Gore, pa najviše našeg nasljeđa u toj oblasti imaju u Austiji, Njemačkoj, Srbiji, Italiji…

“Jednu našu markicu iz 1906. godine sam kupio čak u Šangaju”, istakao je predsjednik Društva Radičević. 

Prva crnogorska markica je odštampana davne 1874. godine, ali ne u našoj državi.

“Sve crnogorske markice su štampane u inostranstvu”, kažu u ovom Društvu.

Oni ističu da je Crna Gora veoma privlačna u svijetu filatelista upravo zbog toga jer je nedovoljno istražena.

“Tu je naša uloga krucijalna da ne dozvolimo da crnogorsko vrijedno poštansko nasljeđe završi u inostranstvu”, kažu u ovom Društvu.

U svom četrdesetogodišnjem postojanju učestvovali su na regionalnim, evropskim i svejtskim takmičenjima, a osvojili su preko 30 medalja. 

Komentari: 2

DUNJA.

13. 12. 2017 - 18:53

Filatelističko društvo Podgorice treba da bježi od ovoga stručnjaka - sve će im nagrdit.
ĐAGA.

13. 12. 2017 - 20:12

Neka vam priča, NAČALNIK GRADA je vrlo obrazovan, razumio se on u marke još odavno. Posebno NJemačke.
Novi komentar