Hrvatska bi mogla da odugovlači okončanje spora sa Crnom Gorom

Jović: Privremeno rješenje na Prevlaci može postati trajno

Otvoreno pitanje granice na Prevlaci bliži se rješenju prema kojem se Privremeni sporazum može pretvoriti u trajno stanje, kazao je profesor Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Dejan Jović.Objavljeno: 13. 12. 2017 - 19:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Jović je dodao i da bi Hrvatska mogla da odugovlači okončanje bilateralnog spora sa Crnom Gorom sve do njenog ulaska u Evropsku uniju.

Kako vrijeme odmiče bliži smo situaciji u kojem se stvarno stanje pretvara u zakonito. Važno je da nemamo incidente u međuvremenu i zaoštravanje odnosa.

Prema riječima Jovića, ako nema sporazuma i volje za arbitražom, ne vidim šta bi se drugo moglo desiti osim da ovo privremeno rješenje postane dugotrajno.

"U međunarodnoj politici status kvo ima prednost ukoliko nema sporazuma. Da sam mjestu nekoga ko odlučuje u Crnoj Gori insistirao bih da se to prije riješi i tražio bih za to dobiti neke saveznike u EU, jer nikome ne odgovara neki novi bilateralni spor", kazao je Jović gostujući u emisiji "Iz pravog ugla" javnog servisa.

Komentari: 0

Novi komentar