Komentar

Birjukov teatar

Da li zbog sankcija ili lošeg vremena, ali tako se potrefilo: bolji i viši Rusi otišli su boljima i višima, a Demokratskom frontu je izgleda zapao Fjodor Birjukov, predstavnik stranke Rodina (po naški: domovina) koja od 450 poslanika ruske Dume ima – jednog poslanika. 
Objavljeno: 14. 12. 2017 - 07:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Ali, kako kažu iz Fronta, nije Birjukov bilo ko, neki anonimni политический работник, već glavni ideolog Rodine koja je u bliskim, skoro intimnim odnosima, sa Jedinstvenom Rusijom Vladimira Putina. Što bi valjda trebalo da znači da Putin ne ustaje na obje noge, ne povlači državničke poteze, sve dok se ne čuje sa nekim iz Rodine. Stvarno? Kako god, predstavnik Rodine se ukazao u Podgorici i zborio na presu. Oduševljen prijemom kod kršnih Srba iz Crne Gore, a tek izašavši iz lade, specijalno spremljene za delegaciju iz Moskve, Birjukov je odmah pojasnio o čemu se ovđe, zapravo, radi. Ukratko: Ruska Federacija se, ni zvanično ni nezvanično, ne bavi organizacijom državnih udara - to im nije u opisu posla. Ako je i bilo pokušaja državnog udara, onda su to namjerili oni sa Zapada, da svrgnu prozapadnu vlast Mila Đukanovića koja hoće Crnu Goru da odvede u NATO. Logično? Što da ne.

Kao što je sasvim razumno prihvatiti tezu da su, recimo, pripadnici GRU-a - Šišmakov i Popov - zapravo bili slučajni ruski turisti, koji su obilazili znamenitosti Beograda i družili se sa braćom iz srpskih rusofilskih udruženja, od kojih im se nekako najviše dojmio Saša Sinđelić, pa su se bratimili u dugim jesenjim šetnjama Kalemegdanom. A to što je, poslije nenajavljene posjete Beogradu Nikolaj Patrušev, šef svih obavještajnih ruskih službi, evakuisao ruske turiste specijalnim avionom? Ništa, koincidencija.

I sve što Sinđelić danas priča u sudnici, zaplijenjeni kriptovani telefoni, presretnuti šifrovani razgovori ruskih ,,turista“ i srpskih ,,patriota“, slike i pasoši agenata Moskve - uopšte sav taj sudski proces u Podgorici - nije ništa drugo, tvrdi Birjukov, nego "apsurd dostojan Franca Kafke“. Naravno, posjeta delegacije iz Moskve nikako se ne može shvatiti kao pritisak na pravosuđe ili, ne-daj-bože, kao miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore. Ne, "tako to mogu da tumače samo oni koji funkcionišu kao pisci naučne fantastike“, metaforično je dodao Birjukov, zaključivši da je veoma zadovoljan "saradnjom i saradnicima iz Demokratskog fronta“.

Sudeći po ozarenim licima lidera Demokratskog fronta, i oni su bili obodreni nastupom ruskog političkog sabrata. Samo, kad splasne euforija zbog posjete ruskog gosta, lideri Demokratskog fronta moraće da se zapitaju: koliko im je stvarno pogodovao politički teatar Birjukova? Iako glavni ideolog Rodine nema državnu funkciju, izvjesno je da je iz Kremlja odaslat u Podgoricu da bi pružio podršku Frontu, kakvu javno ne mogu dati čelnici Ruske Federacije.

Problem je, međutim, što je Birjukov, kao trbuhozborac zvanične Moskve, otišao korak dalje od politike - direktno je optužio države Zapada (čitaj: SAD) da stoje iza pokušaja terorizma. Za razliku od ruskog poslanika koji ističe bliskost Kremlju, ni jedan crnogorski ili zapadni državnik i diplomata nije direktno optužio vlast u Moskvi. A ocjenama o ,,apsurdnim optužbama“, "nevaljanim dokazima“ i "montiranom sudskom procesu“, Birjukov je direktno želio da napravi pritisak na crnogorsko pravosuđe u jeku sudskog procesa. To već nije politička podrška Mandiću i Kneževiću, već dokazivanje da Rusija pokušava da spasi svoje, kako bi to Birjukov rekao, "saradnike iz Crne Gore“.

Kao da je nekoga u Moskvi uhvatila teška nervoza zbog jednog sudskog procesa. Prije pedesetak dana ruski ministar vanjskih poslova javno je priznao da su Šišmakov i Širokov ista osoba koja je imala dva različita, a legalno izdata pasoša Ruske Federacije, što mogu imati samo pripadnici tajnih službi. Koliko juče, predstavnik partije iz ruske Dume je – sve u cilju davanja političke podrške, učinio sve da, u ime Rusije, kaže da su neki iz Fronta baš "njihovi ljudi“. I zato je posjeta predstavnika Rodine liderima Demokratskog fronta imala isti efekat kao onomad pismo Lavrova koalicionom partneru, ruskom deputatu Žuravljevu: samo je podgrijalo sumnje o direktnoj upletenosti centara u Moskvi u planove za rušenje vlasti u Crnoj Gori. Kako ono bi? "Sačuvaj me Bože koga Rusija brani...“

Draško ĐURANOVIĆ

Pobjeda

Komentari: 9

Napravili su andjele od DPSa

14. 12. 2017 - 06:56

DF je nesudjena vlast Crne Gore, “ugledni parlamentaraci”, jezgro opozicije, zvijezde nekih medija u CG preko kojih su usisavali ruski keš. Zrtva su bili drzavni interesi na dnu prioriteta opzicije i njihove logistike. Jesu li oni demonstracije “demokratije” koja im je u imenu,, modela pravde i ponasanja nesudjene nove “slobodne” Crne Gore. Nemamo nikakvih iluzija da nam ih nece nuditi kao alternativu i u buduce, bar dok je moguce iscijediti novac iz njih. Niko na svijetu nije od DPSa mogao napraviti andjele do ovaj soj sa svom svojom pratecom logistikom iz zemlje i iz par drugih drzava
Crmničanin...

14. 12. 2017 - 06:59

AHAHAHA....AHAHAHA... Pa Draško Đuranoviću, fala ti što me ovako od rane zore nasmija... Nijesi mi djelova kao neko sa toliko humora, ali eto prevarih se... Svaka čast za analizu gore naslikanog (tužnog) skupa... Četa mala ali odabrana i sjedne i s'druge bande, a banda je banda (posebno naša)...
Sto dalje od tirana

14. 12. 2017 - 07:01

Koga Rusija brani i Srbija hrani? Ne u 21om vijeku vise niko nije blessv ili tacnije mazohista.
Daka

14. 12. 2017 - 10:06

A što bliže Meki i Medini!!! Zar ne? E pa da znaš išta o istoriji ne bi, vjerski nasljedniče vjekovnih tirana, tako govorio. Barem kad je u pitanju odbrana...
golden gate

14. 12. 2017 - 07:17

Gosp.Djuranovic, u potpunosti se slazem sa Vasim rezonovanjem oko uloge i svrhe posjete ovog Putinovog putnika u Crnoj Gori.Po mojem misljenju njegov dolazak u posjeti pionima iz DZ, moze se sigurnoscu smatrati kao nastavak mijesanja Rusije u unutrasnju politiku Crne Gore, a narocito pred pocetak izborne kampanje za predsjednika Crne Gore..
Dje nadjose ovoga Birjukova?

14. 12. 2017 - 08:27

O sprdnje nad sprdnjama DF-ovskim!
^

14. 12. 2017 - 08:49

Komedija u reziji DF-OVACA!
A

14. 12. 2017 - 09:31

Dobar si Draško,godi malo duha na sabajle uz kafu.E blago nama.Nego lik je sitan ali dinamitan.Jesi li vidio na kakav pičvajz u sudu je inspirisao i ohrabrio frontaše?Zamisli da je došao kakav krupniji i bitniji,to bi se snažnije dojmilo kod frontaša,napele bi se grudi balkanske a sudsko vijeće i tužioci bi završili na traumatologiji.Kako li će tek sad da lemaju po povratku u parlament kad su onako lemali za vrijeme bojkota.Nego u pravu si,sve ovo i jeste za sprdnju.
Slobodasn Gluščević

14. 12. 2017 - 13:14

Slatko se nasmijah jutros. Tužnom/otužnom skupu sućut.
Novi komentar