SDP ocijenio

Građani očekuju da vide rezultate borbe protiv crvenog surlaša

Građani očekuju da vide rezultate borbe protiv crvenog surlaša što prije, jer mirno posmatranje promjene izgleda Tivta i Boke, osim naše tuge, donijeće nam i negativne bodove na turističkoj rang listi, ocijenili su iz tivatskog odbora SDP-a.
Objavljeno: 14. 12. 2017 - 11:01 Promjenite veličinu teksta: A A A

Saopštenje prenosimo integralno:

"Odbornički klub SDP-a u Skupštini opštine Tivat na sjednici održanoj dana 07.11.2017. postavio je sljedeće odborničko pitanje: ,, Da li su u Budžetu opštine Tivat za 2018 godinu predviđena sredstva I kolika, za nabavku zamjenskih palmi, otpornih na surlaša, kojima bi se zamijenile uništene, kako bi riva Pine I lastovska riva dočekale sljedeću turističku sezonu onakve kakve ih turisti žele vidjeti?”

Isto pitanje inicirano je I tokom javne rasprave o nacrtu Budžeta za 2018 godinu I zadovoljni smo što u, upravo pristiglom, materijalu za sjednicu SO koja će se održati 21.12. nalazimo pod šifrom 4416 opredijeljenih 100.000,00 eura za nabavku palmi – Pine.

Na žalost, moramo konstatovati da možda ni taj iznos neće biti dovoljan da dobijemo palme u onoj veličini kakve su bile I da vratimo vizuelni identitet naše rive.  Blijedi pokušaj sađenja nekih “baby” palmi od prije par dana izazavao je samo negativne reakcije I podsmijeh građana. A gdje su nam Opatovo, Donja Lastva i drugi djelovi grada koje turisti pamte baš po palmama i koje su dio sjećanja svakog građanina ovog grada?

Moglo je drugačije.

Prvi natpis o pojavi crvenog surlaša pojavio se 21.08.2013.g. i trebalo je djelovati preventivno, odmah osmisliti strategiju borbe koja bi krenula sa državnog vrha i hitno mjenjati zakon iz ove oblasti. Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo održivog razvoja i turizma morali su da shvate ozbiljnost problema, jer su posljedice katastrofalne. Rješavanje posljedica opterećuje budžet opštine Tivat, a čak i nijesmo sigurni da će dati rezultate koje očekujemo.

Rigorozniji zakon koji bi propisivao način tretiranja kako na javnim tako i na privatnm površinama već postoji u zemljama Mediterana i samo ga je trebalo primijeniti i kod nas. Fitosanitarna uprava preporučivala je 6 – 7 tretiranja mjesečno I to prskanjem hem.otrovima iako injektiranje daje bolje rezultate I manje je štetno za okolinu. Na žalost u našem gradu se nije primjenjivala ova dinamika tretiranja. Vlasnici palmi koji su primjenjivali tretiranja više puta mjesečno uspjeli su da spasu svoja stable.

Postoje, međutim, vlasnici napadnutih stabala koji nijesu u finansijskoj situaciji da tretiraju palme insekticidima, a nijesu ni u mogućnosti da ih sami trajno unište, jer to zahtijeva posebne zaštitne radnje za koje su potrebna sredstva u iznosu od 250-400 eur. Smatramo da bi lokalna samouprava morala da se suoči sa ovim problemom na način da se najezda crvenog surlaša smatra vrstom epidemije i da se borba odvija kako na javnim tako i na privatnim površinama da bi imali djelimično pozitivne rezultate."

Komentari: 0

Novi komentar