Delegacija turskog Ministarstva obrazovanja u CG

Povećan broj stipendija za crnogorske studente u Turskoj

Saradnja Crne Gore i Turske u edukaciji jača kroz saradnju na svim nivoima obrazovanja. Tako se radi na razmjeni učenika između Crne Gore i Turske u dualnom obrazovanju, a dogovoren je i povećani broj stipendija za crnogorske studente u Turskoj. To su zaključci posjete delegacije turskog Ministarstva nacionalnog obrazovanja Crnoj Gori, dok je na sastanku dogovoreno i formiranje zajedničke komisije koja će pratiti realizaciju postojećeg Memoranduma o saradnji u obrazovanju.
Objavljeno: 14. 12. 2017 - 15:54 Promjenite veličinu teksta: A A A

Kako je rekla Mubera Kurpejović, direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete, tokom pomenutog susreta razmijenjena su iskustva i precizirane planirane aktivnosti: “Utvrđene su aktivnosti u vezi sa formiranjem zajedničke komisije koja će pratiti implementaciju memoranduma naše dvije zemlje. Takođe, fokus razgovora bio je na razmjenama u dualnom obrazovanju, u kome Turska ima veliko iskustvo”, rekla je Kurpejović.

Ona je istakla i da su važne teme sastanka bile stipendije i razmjene u visokom obrazovanju, te je dogovoren veći broj stipendija za crnogorske studente u Turskoj. “Prema našim podacima 82 studenta iz Crne Gore su završila studije kao stipendisti Vlade Turske, a očekujemo da broj stipendija bude povećan, dok ćemo akcenat staviti na one oblasti koje su deficitarne i koje garantuju brzo zaposlenje”, istakla je Kurpejović.

Ona je zaključila konstatacijom da je uvjerena u dobru saradnju sa Direkcijom za tursku dijasporu i srodne zajednice, koja će se takođe u narednom periodu baviti međunarodnom saradnjom Turske u oblasti obrazovanja.

Orhan Erdem, pomoćnik ministra nacionalnog obrazovanja Turske, rekao je: “Ovdje smo kako bismo intezivirali ranije potpisani memorandum u oblasti obrazovanja. Plan je da povećamo broj stipendija crnogorskim studentima. Suština naših aktivnosti je činjenica da se rješavanjem otvorenih pitanja u edukaciji, rješava i veliki broj drugih, ekonomskih i socijalnih problema.

Današnja posjeta turske delegacije je nastavak aktivnosti na saradnji nakon nedavne posjete ministra prosvjete Damira Šehovića ovoj zemlji, kada se susreo  sa ministrom nacionalnog obrazovanja Turske Ismetom Jilmazom.

Komentari: 0

Novi komentar