NASA pronašla čitav solarni sistem koji je sličan našem

Stručnjaci NASA saopštili su da je u udaljenom sistemu Kepler 90 uočena je još jedna, osma planeta, što taj sistem čini najsličnijim Sunčevom sistemu.
Objavljeno: 14. 12. 2017 - 21:19 Promjenite veličinu teksta: A A A

Do novog otkrića došlo se u saradnji sa Guglom, odnosno uz primjenu novog pristupa analizi podataka pomoću vještačke inteligencije.

Posmatranja teleskopa Kepler, međutim, nisu mogla da uoče postojanje života izvan Zemlje. NASA ističe da se ta potraga nastavlja.

Najnovije otkriće u potrazi za planetama van Sunčevog sistema rezultat je ponovne pretrage područja sistema Kepler 90, oko čije zvijezde je do sada bilo uočeno sedam planeta. Uz novootkrivenu Kepler 90i, ovaj sistem ima isti broj planeta koliko i Zemljin.

Podaci koje je teleskop Kepler sakupio analizirani uz upotrebu algoritma koji je razvio Gugl, čiji je program uspio da uoči ono što je propušteno tokom prethodnih posmatranja istog područja, rečeno je na konferenciji za medije Američke svemirske agencije.

Teleskop Kepler lansiran je 2009. godine, i tada se nije znalo koliko su česte planete izvan Sunčevog sistema. Zahvaljujući njegovom dosadašnjem radu, astronomi danas vjeruju da se oko svake zvijezde u svemiru nalazi barem jedna planeta.

Kepler je svoju misiju obavio 2012. godine, a 2014. je počeo sa produženom misijom, u kojoj se nastavlja potraga za egzoplanetama.

Kepler je dosada otkrio 5.011 planeta, od kojih je 2.515 već dobilo svoju potvrdu. Od tog broja, 30 planeta se nalazi u zoni koja bi mogla da ima uslove za život.

Komentari: 0

Novi komentar