COK

Promovisana knjiga Olimpijski pokret u Crnoj Gori

Knjiga Olimpijski pokret u Crnoj Gori, autora Đorđa Perišića, je štivo koje najsveobuhvatnije bilježi učešća i rezultate sportista iz Crne Gore na od prvih Olimpijskih igara do danas, saopšteno je na promociji tog djela. 
Objavljeno: 14. 12. 2017 - 22:53 Promjenite veličinu teksta: A A A

Autor, proslavljeni zlatni olimpijac i sportski radnik, u knjizi ispratio je pionire crnogorskog sporta, ali i one koji slavu Crne Gore pronose u posljednjoj deceniji od zvaničnog prijema Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) u Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), kao i brojne trenere sudije i novinare.

Perišić je kazao da je Olimpijski pokret u Crnoj Gori njegova četvrta knjiga, koja je, kako je istakao, zahvaljujući COK-u i njegovm predsjedniku Dušanu Simonoviću ugledala svjetlost dana.

"Povodi da pristupim radu na ovoj knjizi su brojni - od prijema COK-a u MOK 1. jula 2007. godine u Gvatemala Sitiju, da se od zaborava izbave crnogorski sportisti, sportski radnici i novinari koji su od OI u Londonu 1948. godine, doprinijeli Olimpizmu, srebro crnogorskih rukometašica u Londonu 2012. godine, i tri bolna četvrta mjesta naših vaterpolista, od Pekinga, preko Londona i Rija", kazao je Perišić.

On vjeruje da će knjiga biti od pomoći svima koji se bave istorijom sporta, Olimpizma i da će pomoći da se od zaborava izbave crnogorski sportisti.

"COK-u sam zahvalan što me je bar na kratko vratio u zavičaj", kazao je Perišić.

On je tri puta nastupao na Olimpijskim igrama, a 1968. godine sa vaterpolo reprezentacijom osvojio je zlatnu medalju.

Perišić je sa Partizanom šest puta bio prvak Evrope u vaterpolu.

Predsjednik COK, Dušan Simonović kazao je da je i ranije bilo pokušaja, ali je Perišićeva knjiga najsveohuvatnija na temu Olimpizma u Crnoj Gori.

"Zahvaljujemo se autoru na strpljivom radu, upornosti i zalaganju, a MOK-u na pomoći, jer je prepoznao značaj da na jednom mjestu imamo sva dešavanja u prvih deset godina od prijema u veliku olimpijsku porodicu. I država Crna Gora je imala razumijevanja i zahvalni smo na pomoći", zaključio je Simonović.

Recezent izdanja Žarko Varajić pohvalio je autora knjige, navodeći da ne može da sakrije oduševljenje radom Perišića.

"Hvala autoru što se drznuo da otrgne od zaborava na desetine ličnosti, sportista zemlje koja je mijenjala ime, ali ne i sportske junake na koje ćemo biti ponosni", rekao je Varajić.

On je osvajač srebrne medalje na OI u Montrealu, a sa košarkašima Bosne bio je klupski prvak Evrope.

Komentari: 0

Novi komentar