Prva ‘’lavica“ među ‘’lavicama’’

Ako ko zaslužuje nagradu za najstabilniju rukometašicu u našem nacionalnom timu na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, onda je to bez rezerve golman Marina Rajčić. Istina, upisala je 55 odbrana (dijelila minutažu sa Hasanić i Nenezić), a pola od toga vodilo je „lavice“ do važnih pobjeda u grupnoj fazi i osmine finala sa Srbijom.
Objavljeno: 15. 12. 2017 - 09:31 Promjenite veličinu teksta: A A A

Zaustavila je najvažnije šuteve u meču sa Brazilom, posljednji u finišu, koji je odveo naše do plasmana među 16 najboljih. Iskazivala je sigurnost u šutevima sa šest metara (33-12), a ono malo što je falilo da se profiliše u ozbiljnog čuvara mreže, kroz polusezonu u Mecu, gdje je prvi golman, uspjela je da nadomjesti. Konktretno, riječ je o šutevima sa devet metra (48-21).

Umor

Marina je ovako objasnila poraz od Francuske u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Lajpcigu. - Nijesmo bile mi na terenu, ali daleko smo dogurale. Sve što se desilo na šampionatu, desilo se sa razlogom. Smatram da smo zaslužili mjesto koje nam je na kraju i pripalo. Nažalost, umor je uzeo danak u toj posljednjoj utakmici na prvenstvu. Fancuskinje su imale mnogo nekih prolazala, koje smo im dozvolili i super su odigrale.

 Ali, srećna sam i zbog nas, jer smo napravili korak više i konačno krenuli ka gore. Vratiće se onda kada bude trebalo, nadam se na SP pred Tokio. Razloga je više, navodi Marina, koji su crnogorski tim odveli do četvrtfinalnog okršaja sa Francuskom. Glavni je hemija van terena.

- Jedva čekam Evropsko prvensvo. Jedva čekam da se ponovo okupimo. Nikad ljepša atmosfera nije bila kao u ovih 20 dana. Zaista je bilo fenomenalno, mnogo smjeha, razgovora, podrške, sreće, jakih emocija. Nadam se da ćemo da gradimo i dalje ovo što smo počeli u Njemačkoj i da ćemo da uživamo na svakom narednom takmičenju.

 Znamo kako

Zanimalo nas je zbog čega su poslije Danske izgubile energiju i zbog čega se na lepršavu igru čekalo do posljednje utakmice sa Brazilom. - Neiskustvo nije razlog, jer imamo dosta iskusnih u timu. Vjerovatno smo se sa Dankinjama previše istrošile, ispraznile, dok ponovo nijesmo došle do vazduha. Znate kako je to u sportu, želiš, a ne možeš. Do pada je, istina, došlo sa Japanom i Rusijom, a onda je skoro sve zavisilo od psihičke pripreme i razgovara sa sobom. Protiv Srbije smo pokazali igru koju moramo i u nastavku da igramo. Ali, moramo i na još nekim stvarima da radimo - objašnjava Rajčić.

Spremili se dobro

Mala rotacija većim dijelom šampionata direktno je uticala na zamor kod pojedinih igračica. Možda je i tu bio ključ istrošenosti u posljednjem meču SP. - Mislim da smo najviše zbog umora na onaj način odigrali sa Francuskinjama. Znali smo kako igraju, ali nijesmo imali snage da izdržimo cijelu utakmicu, posebno one najiskusnije igračice. Bilo je teško zadržati nivo na svakoj utakmici. Nije lako davati golove, asistirati, igrati odbranu... Sve to crpi energiju. Eto, naša Joka, kao kapiten, morala je da viče, širi energiju, da igra, a nije bilo lako. Znači, spremili smo dobro ekipu, ali nijesmo igrali kako znamo odbranu. Da smo smanjili broj grešaka, ko zna kako bi se završila utakmica. To su neke sitnice iz kojih moramo da učimo. Kompletan utisak je pozitivan. - Srećna sam što smo došle do četvrtfinala, divan je osjećaj kad pobjeđuješ, pa ideš iz grada u grad, sa željom da nastaviš sa pobjedama. Ekipe koje su prošle među četiri, zaslužemo su prošle.

Komentari: 1

Deki

15. 12. 2017 - 10:42

Izrasla je u golmana svjetske A klase. Mislim da boljega golmana CG nikada nije imala. Želim ti svu sreću, i tebi i ostalim "lavicama", pa da nas ponovo obradujete na Evropskom prvenstvu.
Novi komentar