Pamuk kod premijera Markovića

U Turskoj i djeca znaju za Crnu Goru

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u petak turskog književnika, nobelovca Orhana Pamuka.
Objavljeno: 15. 12. 2017 - 12:27 Promjenite veličinu teksta: A A A

Izrazivši zadovojstvo i čast time što je Crna Gora ugostila jednog od velikih pisaca današnjice Premijer je rekao da je i lično, kao čitalac Pamukovih djela, počastovan sastankom i razgovorom.

„Veoma mi je drago što ste i fizički u mojoj zemlji jer ste ovdje već prisutni kroz Vaša djela i stavove koji se poklapaju sa onim što je Crna Gora – država koja baštini međunacionalni i međuvjerski sklad i međusobno poštovanje ljudi različitih nacija i vjera“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Turski nobelovac je uzvratio da se tokom boravka u našoj zemlji uvjerio koliko je popularan i dodao da je, kada bi se računao broj njegovih knjiga prema broju stanovnika – Crna Gora država u svijetu u kojoj je najzastupljeniji, ne računajući Tursku.

1512pamukmarkovic2

Predsjednik Vlade je informisao gosta o političkim, drušvenim i kulturnim zbivanjima u našoj zemlji, o našim integracijama u evropski i evroatlantski sistem kao i o bogatim kulturnim naslijeđem i tradicijom pomenuvši pri tom Štampariju Crnojevića 1492, Petra II Petrovića Njegoša kao začetnika Nacionalne biblioteke Crne Gore još u prvoj polovini pretprošlog vijeka i kao pisca univerzalnih poruka slobode i najšireg književnog koda.

Govoreći o Crnoj Gori i Turskoj danas kao i o našem zajedničkom naslijeđu predsjednik Marković je ukazao na kvalitetne i sadržajne bilateralne odnose, ali i snažne i razgranate ekonomske, kulturne i lične veze pogotovo s obzirom na brojnu crnogorsku dijasporu u Republici Turskoj.

Orhan Pamuk je iskazao izuzetno zadovoljstvo činjenicom da je upoznao Crnu Goru rekavši da ga impresionira međunacionalni sklad. „U Turskoj i djeca znaju za Karadaǧ (Crna Gora – tur.). Definitivno ću doći ponovo“ – rekao je na kraju sastanka sa predsjednikom Vlade Crne Gore Duškom Markovićem turski književnik, nobelovac Orhan Pamuk.

Komentari: 4

karadaglije i osmanlije

15. 12. 2017 - 13:07

Eto po cemu nas pamte . Bice da smo dobro konje timarili i drzali agama " lopovsku" da uzjasu .
rintas u gintas

15. 12. 2017 - 14:44

Moram kupit tu knjigu od Pamuka da vidim kakvo smo roblje bili a bogami neki i danas argatuju kod Turaka za 300 € . A ovamo gusle i junastvo kojega nikad nije ni bilo .
Ct

15. 12. 2017 - 15:31

Je li mu Marković pominjao Tablju?
danilo s.

15. 12. 2017 - 16:13

A zasto ta zloba i pizma? Sto vam je ova zemlja toliko ucinjela da je toliko mrzite i ponizavate.
Novi komentar