Nova srpska demokratija

Zašto su Bečićevi odbornici glasali protiv ćirilice u Kotoru?

Nova srpska demokratija ocjenjuje da je povratak ćirilice u život Kotora velika pobjeda odbornika DF-a, koji su time pokazali svoju privrženost tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i Boke. 
Objavljeno: 15. 12. 2017 - 14:18 Promjenite veličinu teksta: A A A

“To je samo prvi korak u povratku ćirilice na području čitave Crne Gore. Sa druge strane, neprijatno smo iznenađeni potezom Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, čiji su odbornici glasali protiv ćirilice, čime su napravili prvorazredan politički skandal, uperen protiv tradicije Crne Gore i njenog srpskog bića. Podsjećamo glasače protiv ćirilice, da je veza između škole i slobode, između slobode i civilizacije, vjekovima bila ćirilica! I sada je. Biti u rovu protiv ćirilice, znači biti protiv Crnojevića, Petrovića, Stefana Mitrovog Ljubiše, Mitrofana Bana, Marka Miljanova, Oktoiha, Stege, Gorskog vijenca, protiv svih tih naših slavnih predaka i vrijednosti koje su podsticale porobljene narode na Balkanu da krenu u oslobođenje”, kaže se u saopštenju.
Suprotstaviti se ćirilici, kako se dodaje, znači stati na put dugom istorijskom maršu Crne Gore i cijelog srpskog naroda kroz vjekove.

“Demokratska Crna Gora Alekse Bečića, glasanjem protiv ćirilice, glasala je i protiv slova zahvaljujući kojima su naučili da pišu i čitaju, glasali su protiv duhovnog bogatstva mnogobrojnih djela proze i poezije u koje im je uvid dala upravo ćirilica, glasanjem protiv ćirilice glasali su protiv svojih svesaka, čitanki, knjiga, škola, i na kraju protiv sebe i svog jezika. Jeftina priča o nedostatku određenih procedura je samo izgovor za nečasni postupak, kojem je pribjegla DCG. Da je u pitanju sudbina ili promovisanje latinice sigurni smo da bi svih pet odbornika Demokrata, bez ikakvog raspitivanja o proceduri, glasala sa obije ruke. Kad su toliki legalisti i poštovaoci procedura, koje su se sjetili kada je u pitanju ravnopravnost ćirilice, zašto onda nijesu, po toj istoj logici, prihvatili poraz od Srđe Milića na Kongresu SNP? Tadašnja Milićeva ubjedljiva pobjeda mogla je da zaustavi podjele unutar te stranke, koje su uslijedile samo zbog nepoštovanje statutarnih procedura”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari: 23

Bokelj

15. 12. 2017 - 14:56

Ovi s kruzera i dr.turisti su ludi za citilicom. Ovi iz DF rade za DPS ko drakstor. E sada jlkass ih mslko isude mozda ce im porasti rejting.
Kotor

15. 12. 2017 - 14:59

U Kotoru nikad nije bilo Cirilice pa zasto bi sada? Niti jedan javni dokument nije zapisan Cirilicom i to se moze svako uvjeriti u najbogatiji/najstariji Arhiv u CG.
Dragan

15. 12. 2017 - 15:18

Za Kotor : Možda bi ti volio da je tako, ali nije. Nauči nešto, nemoj da te priučeni uče
danilo s.

15. 12. 2017 - 16:00

Moj Dragane, Pa jeste, isto ka is sa Pravoslavljem? Ima toliko vise pravoaslavnih crkavga u Boki od katolickih da je to cudo jedno. Posto su administraciju (pa i arhive) vodili - par stotina godina - Mlecani, zatim Francuzi pa Austrijanci - sve poznate "cirilcne zemlje" - bice da ste u pravu? Ovi silni turisti sto stizu sa brodovima su sve visokopaltezni putnici iz Rusije, pa je noramlno da ih saceka cirilica? Dzabe vam ucenje Drgane. Naucili su vas da citate - ali ne da razmisljate?
A oklen će je biti..

15. 12. 2017 - 17:39

..kad je Kotor više bio pod okupacijom-zapadnih okupatora..nego ovih drugih-liši Nemanjića 171 godinu-kda je i dočekao najveći prosperitet-političku i drugu samostalnost...sve ostalo je bila "abeceblejbek"-oliti strano pismo-koje su donosili okupatori i njegovi konjovodci..preci današnjih "pobornika latinjenja Kotora"..?!!!!!
CiNick

17. 12. 2017 - 00:51

Kirilica je okupatorsko pismo, latinica nije, jer je to pismo stiglo prije na ove prostore no naši predci. kirilica je stigla s pravoslavljem, s grčkijem popovima.
Cys

15. 12. 2017 - 19:06

U Kotoru je u 17 i 18 vijeku bilo na desetine organizacija sa srpskim predznakom.
Rukfaš

15. 12. 2017 - 15:29

Ja sam za to da u Kotoru bude ćirilice taman koliko i na Zlatiboru. A što se Demagoga tiče oni o svemu imaju takvo mišljenje. Odnosno... nemaju mišljenje.
Guest_65058

15. 12. 2017 - 15:57

KAKO JE GLASO SDP ?
Miki

15. 12. 2017 - 20:45

SDP je gladao za ćirilicu. To je normalna partija koja postuje sve narode i narodnosti i sva pisma. ĆIRILICA JE NASA ISTO KOLIKO LATINICA
Miki

15. 12. 2017 - 20:49

SDP JE BIO ZA ĆIRILICU. TO JE NASE PISMO ISTO KAO I LATINICA
danilo s.

16. 12. 2017 - 10:32

Miki - Sutra cete glasati na novoj Podgorickoj skupstini da CG nestane. I to je bila "nasa" drzava? Koliko stupidnosti u vasem odgovoru? Niko nema nista protiv cirilice, ali imamo protiv veljserpskog klero-fasizma koji stoji iza svega ovoga.
ajd polako

15. 12. 2017 - 16:06

Ha,ha,ha: "uperen protiv tradicije Crne Gore i njenog srpskog bića". Ha,ha,ha. "srpskog bića" nije postojalo u CG nikad. Niti će ga biti, sem kao nacionalne manjine, ini što slično. Njegoš je rekao: "U svim životnim situacijama Crnogorac je uvijek Crnogorac". Knjaz Nikola je rekao: "Crna Gora je Crnogoraca. Tako je bilo i tako će biti". Petar Prvi je rekao da je "jedini Srbin u Crnoj Gori Sima Milutinović". Šta hoćete?!
Ћирилица

16. 12. 2017 - 09:32

"Посвета светом праху оца Србије........."
CiNick

17. 12. 2017 - 00:55

"..iz mrtvijeh SRBE dozva punu život SRBSKOJ duši..." Kud se đedoše Crnogorci, jer oni nijesu spavali, no su umjesto vodanja opanaka, sablju pasali?
R

15. 12. 2017 - 16:17

Tačno je da se nekad pisalo ćirilicom. Medjutim vremena se mijenjaju idemo u korak sa vremenom. Sav svijet koristi latinicu pa je red da l mi u Crnoj Gori pišemo latinicom. U stvari mi koristimo latinicu još od davnina. Pa i ovi što pokušavaju da nas vrate u prošlost koriste latinocu. Nekad su ljudi obradjivali zemlju drvenim plugom danas koriste traktor. Sve se mijenja, nema povratka u prošlost, njihova mjera su stvari što umiru, naša stvari novorodjene.
OVV

15. 12. 2017 - 16:26

Alo nova smanji dozivljaj nece te ulazit u parlament i samo pomazete Dps samim tim sto napadate opoziciju to svi znamo! Vratili ste se u parlament izdajnici jedni tbog vas sam dobio pendrek i susavac u oci pi nikad vise za vas Miodrag Lekic je sve bio u pravu i svaka mu cast sto saradjuje sa Urom , Demokratama , Sdp-om samo nek otkaci Snp jer Snp nestaje i ima problem da nema jednog poslanika jer Milic i Pavicevic mimo partije vracaju se u parlament a Damjanovic je otisao odavno ma Lekicu svaka ti je sveta !
Maśa

15. 12. 2017 - 16:40

Ne brinite, imate SDP da vas podrži... Sada su mjesto DPS-a kao flaster kod Vas. Sigurno misle da će imati interesa, veliki crnogorci iz inata...
Bokelj

15. 12. 2017 - 17:11

Upotreba cirilice je pitanje demokratije. Tradicionalno pismo u Cg je cirilica zato treba da bude zastupljena svuda.
Hans

15. 12. 2017 - 21:14

Za odluku su glasali DPS DF SNP i SDP...da pomenem da vlast nije imala kvorum da nije DPS ostao u sali.
.

16. 12. 2017 - 06:14

Sdp je pod ruskom komandom. Ko je uzeo pare od Rusa.
Ljubotinj

16. 12. 2017 - 13:38

Zns se ko je uzeo privatno i ko im je dao drzavne novce. To nije novost.
CiNick

17. 12. 2017 - 00:45

Bit će da su ovi demokrati progledali kad su naučiliu latinicu, jer na kirilicu slabo da su što mogli naučit, a da ga vrijeme nije pregazilo. Danas ljude više zanimaju moderne tehnologije od priča o čojstvu i junaštvu. S toga je kirilica mrtvo pismo, samo ljubiteljima to još niko nije obznanio. Oživljavanje mrtvaca neće pomoć, jer živi mrtvac je zombi, koji jedino umije strašit ljude. Dobro je znat kirilicu, od više znanja glava ne boli, ali mi Crnogorci zapravo nemamo svoje pismo, pa kad već koristimo tuđe, bolje da koristimo ono koje većina svijeta koristi.
Novi komentar