Suroi o demarkaciji sa Crnom Gorom

Kosovo mora da izađe sa slijepog puta

Kosovske vlasti moraju da po pitanju demarkacije sa Crnom Goru pronađu rješenje koje će Kosovo izvesti sa slijepog puta, navodi Veton Suroi.
Objavljeno: 15. 12. 2017 - 21:10 Promjenite veličinu teksta: A A A

Suroi je konstatovao da Kosovo sada ima međunarodno priznatu granicu sa Crnom Gorom i da je ta granica zahvaljujući potpisima zvaničnika obje države dio međunarodnog prava.

"Kosovo u rukama nema instrumente međunarodnog prava kojim bi dovelo u pitanje tu granicu. U trenutku kada je Sporazum o demarkaciji dobio potpise predstavnika vlasti na Kosovu, Skupština Kosova može da (sporazum) ratifikuje ili ne, ali to ne mijenja sporazum", navodi publicista i jedan od najpoznatijih kosovskih političkih analitičara.

On je ocijenio da se Crna Gora ponašala dostojanstveno i sa izraženom kulturom dobrosusjedstva.

"Ni u jednom trenutku nije politizovala ovo pitanje niti ga je pretvorila u pitanje za promjenu odnosa prema Kosovu. Pored državničke zrelosti, postoji još jedan običan razlog za takvo ponašanje pošto, kako izjavljuju crnogorski zvaničnici, to je pitanje je završeno i predstavlja unutrašnje pitanje Kosova", piše Suroi.

Prema njegovom mišljenju, takve izjave imaju posebnu težinu jer Kosovu oduzimaju dva instrumenta za koje se petpostavljalo da ih ima.

"Prvo je ponovno pregovaranje o granici i drugo slanje sporazuma na arbitražu. Za oba je potrebna saglasnost Crne Gore, što je ona kazala da neće dati", navodi on.

"U sadašnjoj situaciji Vlada Kosova je Skupštini uputila Zakon o ratifikaciji demarkacije i izvještaj komisije koja je imala za zadatak da utvrdi greške prethodne komisije. Pošto izvještaj komisije nema zakonski karakter, on je samo za informaciju. Skupština Kosova treba da se izjasni o zakonu. To znači da u Skupštini neće biti novog predloga", ocjenjuje Suroi.

To, kako navodi, znači da će se Skupština kao i 2015. godine izjasniti o predlogu zakona.

"Za sada dvije stvari nisu promijenjene. Srpska lista neće glasati za ratifikaciju sporazuma jer bi to bilo priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države koja uređuje granice sa susjednim zemljama. Alijansa za budućnost Kosova, partija kosovskog premijera, najavila je da takođe neće glasati zbog ubjeđenja da je Sporazum iz Beča na štetu Kosova", smatra Suroi.

U ovakvoj konstalaciji snaga, kako je ocijenio, Zakon o ratifikaciji neće dobiti potrebne dvije trećine glasova. Ako zakon ne bude usvojen, to za Crnu Goru nema nikakvih pravnih posljedica, niti otvara put za novi sporazum.

Komentari: 3

JOVETA.

15. 12. 2017 - 21:27

Svuđ ima gospode.
Ispravka

15. 12. 2017 - 22:34

"Srpska lista neće glasati za ratifikaciju sporazuma jer" mrze Crnu Goru i sve crnogorsko - to je prava istina
+

17. 12. 2017 - 00:45

To je bas tako, i to oni ne kriju. Oni mogu da promijene misljenje samo ako im to Vucic naredi.
Novi komentar