Ljekarska komora

Mugoša: Najvažnije im je da ne budem ponovo izabran

Predsjednik Ljekarske komore nije izabran na jučerašnjoj Skupštini zbog nedostatka kvoruma. Aktuelni čelnik ovog tijela dr Aleksandar Mugoša optužio je Ministarstvo zdravlja da je vršilo pritisak na pojedine delegate da ne dolaze na sjednicu, te je najavio krivične prijave kada za to prikupe dokaze. 
Objavljeno: 16. 12. 2017 - 06:07 Promjenite veličinu teksta: A A A

Pritisci

Skupština je odgođena zato što je od 49 delegata došlo 24, a za kvorum je bilo potrebno njih 25. Nije izvjesno kada će se održati nova sjednica.

Dio ljekara koji ne želi dr Mugošu za predsjednika za sljedeći petak zakazao je posebnu sjednicu, na kojoj će među glavnim kandidatima za ovu funkciju biti dr Jovan Ivović i dugogodišnji bivši čelnik Komore dr Đoko Jočić.

Ti kandidati su, kako tvrdi dr Mugoša po volji Ministarstva zdravlja, koje je zbog toga ,,opstruiralo održavanje jučerašnje sjednice, jer bih ja ponovo bio izabran na to mjesto“.

- Iz Ministarstva zdravlja su ovih dana vršili pritiske na delegate što lično, što putem direktora zdravstvenih ustanova iz kojih dolaze da se ne pojavljuju na sjednici da se ne bi slučajno desilo da ponovo izabrani predsjednik bude dr Aleksandar Mugoša - kazao je dr Mugoša.

On je ponovo ukazao da će većina ljekara biti u problemu 1. januara jer im ističu licence. I u slučaju da se naredne sedmice izabere novi predsjednik Komore, za njihovo obnavljanje potrebno je, kako je objasnio za Pobjedu, i do pola godine.

- Već dugo upozoravam da je dosta vremena potrošeno iz razloga što da biste nekom izdali licencu koja je javni dokument kao lična karta, prethodno mora da se donese pravilnik o njenoj izradi. Mora se donijeti novi statut Ljekarske komore, krovni zakonski akt za Komoru. Ako se sve radi po zakonu neophodno je oko pola godine, dok u najboljem slučaju ako se vara obnavljanje može da se završi za dva mjeseca – kazao je dr Mugoša.

Prema njegovim riječima, već 1. januara inspektori mogu da dođu u neku zdravstvenu ustanovu i da traže licence i kazne ljekara jer je ona istekla.

Sa druge strane, ove tvrdnje juče su negirali iz Ministarstva zdravlja. Kažu da su to besmislice i da taj resor, zbog nefunkcionisanja Ljekarske komore izdaje uvjerenja svakom ljekaru, kojem je to potrebno, da zasnuje radni odnos.

Licence

- Ministarstvo zdravlja je preuzelo zakonom određene nadležnosti zbog nefunkcionisanja Ljekarske komore i izdaje uvjerenja svakom ljekaru, kojem je to potrebno, da zasnuje radni odnos – kazao je ministar Hrapović nakon promocije video spota o značaju imunizacije.

Ta uvjerenja su, kako je objasnio, zakonom validna i služe svakom ljekaru da kao i sa licencom zasnuje radni odnos, i važe sedam godina. Hrapović je poručio ljekarima da se ne plaše i ne nasijedaju „na provokacije pojedinaca koji žele da ih uplaše krivič- nim prijavama“.

- Svaki akt Ministarstva zdravlja, samim tim i rješenja, je zasnovan na zakonu i potpuno validan - kazao je Hrapović. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti između ostalog predviđeno je ukidanje tzv. licence iz prakse i uvedeno obnavljanje licence za rad svakih sedam godina za doktore medicine, stomatologe i farmaceute. Nakon što Ministarstvo zdravlja nije dalo saglasnost na odluke Ljekarske komore iz januara ove godine oni su podnijeli tužbu Upravnom sudu o kojoj još nije odlučeno.

U međuvremenu je rad Komore suspendovan, pa ona ne izdaje licence.

Ministar poručio da je Komora u nadležnosti ljekara

Ministar zdravlja Kenan Hrapović poručio je da je Ljekarska komora isključivo u nadležnosti ljekara.

-Želja Ministarstva je da imamo jaku strukovnu organizaciju, kao što je Ljekarska komora i da ona što prije funkcioniše kako bi zajednički radili na unapređenju i rješavanju problema zdravstvenog sistema - kazao je Hrapović agenciji Mina.

On je rekao da su 32 člana od predsjednika Skupštine Ljekarske komore Nebojše Sekulića, zatražili da bude održava vanredna Skupština. Hrapović je kazao da je to zatraženo zbog nefunkcionisanja i nerada Ljekarske komore, zahvaljujući, kako je rekao, pojedincima i drugim organizacijama koji žele da se miješaju u rad tog tijela.

Komentari: 4

DANOJLA.

16. 12. 2017 - 09:42

Predlažem za predsednika Dr Đ. Jočića. To je perspektivan, mlad doktor (1941 godište). On će da unapredi zdravstvo a to nam je cilj.
Vesna

16. 12. 2017 - 14:42

Danojla govori ijekavski-crnogorski. Ovo je njena koleginica.
Baranin

16. 12. 2017 - 11:05

Podrška za dr.Mugošu, jednog izuzetno dobrog čovjeka i ljekara. Ovo pričam iz ličnog iskustva. Pozdrav i podrška iz Bara !!!
Miladin

16. 12. 2017 - 14:49

Doktor Saša Mugoša je divan čovjek i dobar stručnjak. Žao mi je zbog ovoga što mu se dešava, ne znam što mu je trebala sva ova ujdurma. Mislim da ovo nije vriedno stresa i sjekiracije kroz koju najvjerovatnije prolazi.
Novi komentar