Prijedlog zakona o turizmu

Ulaz na plaže besplatan, mobilijar nije obavezan

U Prijedlogu zakona o turizmu i ugostiteljstvu, koji je utvrđen na posljednjoj sjednici Vlade, ističe se da će biti zabranjeno naplaćivanje ulaza na plaži kao i obavezno korišćenje plažnog mobilijara, a biće zabranjeno i izdavanje i držanje skutera na plažama. 
Objavljeno: 16. 12. 2017 - 07:11 Promjenite veličinu teksta: A A A

Biće zabranjeno i prisustvo domaćih životinja i kućnih ljubimaca, osim na za to predviđenim lokacijama, a parkiranje vozila takođe neće biti dozvoljeno.

Po novom Vladinom dokumentu ,,odzvonilo“ je i dilerima soba i apartmana koji su posljednjih godina sve više prisutni u gradovima na primorju. U Prijedlogu zakona zabranjuje se sačekivanje i presrijetanje turista, nuđenje usluga smještaja preko reklamnih tabli i panoa, nametanje svojih ili tuđih usluga smještaja, kao i ponuda cijene i uslova što, kako piše u dokumentu, narušava ugled turističkog mjesta. Zabranjuje se i kampovanje ,,na divlje“, a predviđena su i ograničnja za kioske sa hranom. Biće zabranjeno kampovati izvan kampova, a u suprotnom nadležni inspektor preduzeće mjere nadzora.

Usvojen je i prijedlog da se šatori i kiosci sa hranom nalaze na određenoj udaljenosti od hotela i restorana, jer predstavljaju nelojalnu konkurenciju. Smatra se da se u ovakvim objektima često nudi restoranska ponuda, iako za nju nemaju potrebne minimalne tehničke uslove, kao što su jelovnici, karte pića i sanitarne prostorije.

Predviđa se da sve turističke agencije, pa i one koje obavljaju djelatnost preko interneta, moraju imati licencu za elektronsko poslovanje. Tako će novonastala agencija minimalno morati da izdvoji 15.000 eura za licencu, a za druge cijena će biti predviđena na osnovu podataka iz prethodnih godina. Ukoliko pravno lice ne posjeduje licencu predviđa se kazna 1.000 eura do 10.000 eura.

Iz Vlade su istakli da se predloženim zakonom kvalitetnije uređuje oblast pružanja usluga i turizmu ugostiteljstvu, definišu se novi modeli poslovanja, a i pojednostavljuju se procedure poslovanja.

Po novom zakonu novčanom kaznom od 200 eura do 2.000 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice,  ukoliko prilikom pružanja usluga ne nosi na vidnom mjestu legitimaciju turističkog pratioca.

Komentari: 6

avala film

16. 12. 2017 - 08:22

Sto li ce sad oni seljani da rade sad bih dosao na Jaz da je sezona
zelenas

16. 12. 2017 - 10:58

to postoji samo na papiru, dileri zakupe po pola plaze a stave mobilijar na citavu plazu i nema nikakve kontrole
idiot

16. 12. 2017 - 13:11

Neka donesu zakon da mobilijar nemoze bitina plazi nego sastrane da se iznajmljuje na zahtijev ne da bude vec postavljen 30% ,pa ona ovo ima smisla
A kako to izvesti

16. 12. 2017 - 19:25

Država uzme nekom privatniku 20000-50000 € za postavljanje mobilijara a onda on trpa li trpa da izvuče pare i zaradi preko toga. Jedino da ne izdaju plaže.
Tutista

16. 12. 2017 - 13:29

Na većini plaža ulaz je i do sada bio slobodan Nigdje nije pisalo da moraš iznajmiti ležaljku jer si mogao na slobodni dio plaže. Ima samo jedna "sitnica" taj slobodni dio je toliki da na njemu može komotno ds se ispruži čak 20 ili 30 kupača.
titograd

16. 12. 2017 - 14:37

Cim se to i u praksi pokaze dolazim
Novi komentar