Spriječen napad

CIA pomogla Rusima, Putin zahvalio Trampu

Ruski predsjednik Vladimir Putin u telefonskom razgovoru zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trampu na „obavještajnim podacima koje je CIA prenijela“ Rusiji i koji su omogućili da se spriječi napad u Sankt Peterburgu, saopštio je Kremlj.
Objavljeno: 17. 12. 2017 - 23:12 Promjenite veličinu teksta: A A A

Vladimir Putin je „zahvalio američkom kolegi na obavještajnim podacima koje je prenijela CIA“ i koji su omogućili da se „uđe u trag, otkrije i uhvati teroristička grupa koja je pripremala“ napade u drugom po veličini ruskom gradu, navodi se u saopštenju Kremlja.

- Informacije koje je dobila CIA pokazale su se dovoljne za otkrivanje, potragu i hapšenje kriminalaca - dodaje Kremlj.

Teroristi su, navodi se, planirali „eksplozije u Katedrali Kazanjske Bogorodice i na drugim posjećenim mjestima u gradu“.

Ruska obavještajna služba (FSB) saopštila je u petak da je razbila ćeliju džihadističke grupe Islamske države (IS) koja se pripremala da počini napade 16. decembra u Sankt Peterburgu. U srijedu i u četvrtak uhićeno je sedam osoba.

Kako navodi FSB, koji dodaje da je zaplijenio „veliku količinu eksploziva (...), automatskog oružja i municije“, ta je grupa planirala „samoubilački napad“ i „ubistva i eksplozije na mjestima na kojima se okuplja velik broj ljudi“.

Putin je u tom razgovoru zamolio Trampa da „prenese zahvalnost direktoru CIA-e i operativnom osoblju američke obavještajne službe“.

Ruski predsjednik je dodao da će „ruske specijalne službe, ako budu imale informacije o terorističkoj prijetnji u vezi sa Sjedinjenim Državama i njihovim građanima, odmah ih prenijeti svojim američkim kolegama“.

Rusija je ove godine bila na udaru nekoliko napada, pa tako i onog koji se u aprilu dogodio u sanktpeterburškoj podzemnoj željeznici i u kojem je poginulo 14 osoba.

Ruske obavještajne službe su zabrinute zbog povratka džihadista koji su se borili u Siriji, gdje je IS izgubio svoje položaje zahvaljujući vojnoj pomoći koju je Rusija pružila režimu u Damasku.

Komentari: 1

cicia

18. 12. 2017 - 12:56

CIA ih je i poslala pa ih prodala Rusima . Zna se da su dzihadisti americka i britanska vojska .
Novi komentar