Voli zakupio zemljište KO Šas

Simović: Nemamo komfor da gledamo neobrađeno poljoprivredno zemljište

Mi nemamo pravo niti imamo komfor da gledamo neobrađeno poljoprivredno zemljište. To je potreba naše ekonomije, to je potreba svih domaćina koji imaju svoje zemljište a neobrađuju ga. To važi za privatno poljoprivredno zemljište, a naročito se odnosi na državno. Država kao domaćin mora ovim primjerom da pokaže da to zemljište mora biti obrađivano i da ne možemo da dozvolimo, kao što je slučaj bio ovdje, da se preko 40 godina na 70 hektara ništa ne proizvede - poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović.
Objavljeno: 18. 12. 2017 - 18:29 Promjenite veličinu teksta: A A A

Simović je na današnjoj konferenciji povodom Volijevog zakupa zemljišta KO Šas poručio da je siguran da će ta kompanija svojom ozbiljnošću već u prvim godinama se preporučiti za taj produženi zakup zemljišta. 

''Raduje me mišljenje Bokana da ovo neće biti ugovorena investicija od milion i po eura nego da će se znatno više investirati. Ja očekujem da će ovaj projekat obezbijediti i nova radna mjesta. Vjerujem da će ovaj kompleks u veoma kratkom periodu imati taj snažni demonstracioni efekat koji će predstaviti savremene tehnologije i u proizvodnji povrća na otvorenom i zatvorenom prostoru, te sektoru voćarstva i svega onoga što će Voli ovdje zamisliti. Takođe posebno ohrabrenje je i najava da će kompanija Voli biti jako posticajna za poljoprivredne proizvođače cijelog regiona. U smislu što će biti otvorena za komunikaciju, za sve ono što je tehnologija što će se ovdje sprovoditi a siguran sam i nabavka potrebnih repromaterijala. Ono što je posebno važno je poruka garantovanog otkupa poljoprivrednih proizvoda od farmera sa ovog i šireg područja. Onih proizvoda koji zadovoljavaju svojim kvalitetom, onih proizvoda koji zadovoljavaju osnovne standarde i koji će biti cjenovno konkurentni'', kazao je Simović.

On smatra da ovaj projekat ima posebnu vrijednost naročito jer je kompanija Voli već duži niz godina prepoznata u poljoprivrednom sektoru.

dsc-0523

''kroz komunikaciju i saradnju sa brojnim farmerima naročito na području Podgorice kroz funkcionisanje gdje je kompanija Voli imala u zakup otkupno distributivni centar plodova Crne Gore. Sada već od ove godine to više nije taj plodovi nego kroz izgradnju otkupno-logističkog-distributivnog centra, Voli značajno širi svoje kapacitete za otkup poljoprivrednih proizvoda. Mi nemamo pravo niti imamo komfor da gledamo neobrađeno poljoprivredno zemljište. To je potreba naše ekonomije, to je potreba svih domaćina koji imaju svoje zemljište a neobrađuju ga. To važi za privatno poljoprivredno zemljište, a naročito na državno. Država kao domaćin mora ovim primjerom da pokaže da to zemljište mora biti obrađivano i da ne možemo da dozvolimo, kao što je slučaj bio ovdje, da se preko 40 godina na 70 hektara ništa ne proizvede. Bila je potpuno proizvodnja zaustavljena, zakorovljeni kompleks na ovakvom lokalitetu koji je idealan za poljoprivrednu proizvodnju. Zamislite koliko je to neopravdano u Ulcinju, nadomak Šaskog jezera, sa toliko sunčanih dana, sa povoljnim klimatskim uslovima, imati takav kompleks koji se ne obrađuje i koji ne daje novu vrijednost i koji ne zapošljva ljude'', ističe Simović.

On je dodao da rade odgovorno i veoma ubrzano za izdavanje u zakup svih takvih kompleksa.

dsc-0489

''Mi smo već danas izdrali novi tender za 120 hektara u Vranovićima u Kotoru. Mi želimo da i to zemljište damo na dugogodišnji zakup za veoma povoljnom cijenom. Tu se radi o jednom kompleksu koje je veoma požareno koje urušava abmijent toga područja. Imamo namjeru da se taj kompleks valorizuje i da se na njemu podigne jedan novi, savremeni zasad maslina. Time bi potkrijepili deficit maslinovog ulja, završili supstituciju uvoza i stvorili neke prve kontigente za izvoz u regionu i šire. Narednih dana nastavljamo sa serijom tendera. Jedan će ponovo biti vezan za Ulcinj, sa zemljištem od 12 hektara na Briskoj gori za podizanje vinograda. Takođe objavljuje se i tender za zakup 30 hektara u Golubovcima za namjenu proizvodnje ljekovitog bilja. Prepoznaćemo i ostale komplekse i nastavićemo sa pozivima vjerujući da ćemo probuditi tu preduzetničku inicijativu. Vjerujemo da ćemo na tim kompleksima imati novu proizvodnju, novu vrijednost, novu priliku da proizvedemo poljoprivredne proizvode kako bi substituilasi ogroman uvoz ovih proizvoda. Ovim projektima ćemo poboljšati rast naše ekonomije, otvarati nova radna mjesta i povezivati potrebu turističke potrošnje ekskluzivnih proizvoda koji se mogu proizvesti na ovakvim i sličnim lokacijama. Siguran sam da ćemo u narednom periodu evidentirati efekte svega ovoga'', zaključuje Simović.

Direktor kompanije Voli, Dragan Bokan je na današnjem potpisivanju kazao da su uz ponudu dostavili investicioni program u trajanju od ti godine koji prati poljoprivrednu proizvodnju na parcelama koje su predmet višegodišnjeg zakupa.

dsc-0511

''Kompanija Voli kao lider na crnogorskom tržištu, sa dominantnim uticajem kada je u pitanju prehranbeni sektor, sa određenim brojem budućih investicija završava širenje maloprodajne mreže u Crnoj GOri. Dio budućih poslovnih planova Voli će preusmjeriti na proizvodnju. Imajući u vidu izgradnju LDC Voli i planovima da se pojavi i u najznačajnijoj grani crnogorske privrede - turizmu, sa tenderom kojim je ponuđen zaup zemljišta Šaskog polja, ukazala se prilika za realizaciju navedenih planova. Imali smo informaciju da će više zainteresovanih konkurisati za zakup, ali pokazal ose da je Voli ipak imao najviše hrabrosti da se angažuje i investira u ovaj značajan projekat. Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo po osnovu javnog poziva i tendera, zaključujući današnji ugovor, postali zakupci nepokretnosti KO Šas, u Opštini Ulcinj, za zemljište namijenjeno za uspostavljanje zasada i usjeva, kao i poljoprivrednu proizvodnju u zatovrenom, na period od petnaest godina sa mogućnošću produženja na narednih petnaest. Uz ponudu smo dostavili investicioni program u trajanju od ti godine koji prati poljoprivrednu proizvodnju na parcelama koje su predmet višegodišnjeg zakupa. Planirano je da se tokom naredne tri godine investira po 500.000 eura ali već sada smo svjesni da ovaj projekat zhatijeva visočije investicije, tako da će ove cifre biti značajno premašene'', istakao je Bokan.

dsc-0500

On dodaje da oli planira poljoprivrednu proizvodnju kroz višegodišnej zasade voća (nar, citruse - limun, mandarinu, pomorandžu), povrće na otvorenom polju i plasteničku proizvodnju.

'' U prvoj godini, naš plan se odnosi na mehanizaciju koja je potrebna za realizaciju poljoprivredne proizvodnje. Sljedeće godine planirano je podizanje višegodišnjih voćarskih zasada, kao kupovinu potrebne mehanizacije i zaključno sa trećom završetak plastenika (2ha). U trećoj godini planiramo završetak voćarskih zasada, kao i investiciju u potrebnu prateću mehanizaciju. Ono što smatramo posebno važnim je to što će prema našim planovima tokom 250 radnih dana u punom rodu, biti angažovano prosječno 55 sezonaca dnevno, što čini cifru od 13.740 dnevnica tokom jedne sezone, ne računajući dvadeset stalno zaposlenih radnika. Na ovaj način kompanija Voli otvara sasvim novo poglavlje u svom poslvoanju, pokrećući proizvodnju u skladu sa svim standardima i pravilima uzgoja i koja će za rezultat imati proizvod odličnog kvaliteta u koji će potrošači moći da imaju puno povjerenje'', navodi Bokan.

dsc-0465

Direktor kompanije Voli tvrdi da im nije cilj proizvodnja koja će se mjeriti po količinama.

''Naša mjera će biti proizvod čiji kvalitet može odgovoriti najstrožijim pravilima i zahtjevima zdrave ishrane sa punom odgovornošću za bezbjednost i zdravlje naših potrošača. LDC Voli koji smo otvorili u septembru tekuće godinem omogući će nam odlične uslove za lgarovanje, a naša logistika efikasan i adekvatan transport do maloprodajnih objekata, tako da sa ovim projektom zaokružujemo cjelinu - od njive do trpeze i realizujemo našu težnju da podstaknemo i damo dodatnu vrijednost i snagu poljoprivrednoj proizvodnji Crne Gore'', zaključio je Bokan.

dsc-0497

Predsjednik opštine Ulcinj, Nazif Cungu govori da je ovo veliki trenutak za sve.

''Ovo je veliki dan za našu opštinu. Mi već nekoliko godina pokušavamo da Šasko zemljište, odnosno ekonomiju Šasa da usmjerimo prema budućim proizvođačima s obzirom da je ovo područje ostalo neobrađeno skoro 40 godina, tako da se čitavo vrijeme se govorilo samo o potencijalima. Uuspjeli smo u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede da se ovaj postupak okonča. Naravno odlukom Vlade Crne Gore da se raspiše konkurs kako bi se ovo zemljište izdalo pod zakup. Otvoren je tender još prije ljetnje turističke sezone ali se niko nije javio. U drugom pokušaju prijavila se kompanija Voli o kojoj je suvišno pričati jer o njima svi znamo sve najbolje. Nadam se da će njihova iskustva koja imaju u trgovini i u proizvodnji prenijeti i u poljoprivredi odnosno na naše područje. Ovo je momenat koji koristimo da sve ostale poljoprivrednike i vlasnike površina podsjetimo da aktiviraju njihove površine i pokušaju da prošire saradnju sa kompanijom koja je zauzela 69 hektara. Ovo je veliki trenutak za sve nas, nadam se da će i naši hotelijeri biti zadovoljni jer će moći da dobiju svježe voće i povrće sa teritorije Šasa koje je nedostajalo'', smatra Cungu.

Komentari: 0

Novi komentar