Ustavni sud usvojio žalbu Demokrata

Demokrate su saopštile da predlog sudije izvjestioca da Ustavni sud odbije žalbu Demokrata podnešenu zbog neregularnosti u radu biračkog odbora na BM 123A „MZ Vranj“ nije prihvaćen, jer nije dobio potrebnu većinu glasova svih sudija.
Objavljeno: 18. 12. 2017 - 18:32 Promjenite veličinu teksta: A A A

“Stav većine sudija je da Ustavni sud donese odluku kojom će se usvojiti žalba Demokrata, ukinuti rješenje DIK-a i poništiti izborni postupak na biračkom mjestu 123A „MZ Vranj“. Tako da je suštinski Ustavni sud već danas potvrdio ispravnost žalbe Demokrata i obaveznost ponavljanja izbora u Tuzima”, kažu iz Demokrata.

Kako tvrde iz te partije, za donošenje takve odluke postojalo su više nego ubjedljivi razlozi. Isiču da na navedenom biračkom mjestu kako kažu, isključivo protivpravnim postupanjem biračkog odbora, uskraćeno je biračko pravo za 19 birača.

“I to na način što im birački odbor nije pružio mogućnost da u postupku glasanja putem pisma svojim potpisom potvrde prijem glasačkog listića, da bi potom, isključivo iz tog razloga, birački odbor te glasačke listiće suprotno propisima oglasio nevažećim, čime je poništena jasno izražena izborna volja 19 birača”, tvrde iz Demokrata.

Iz te partije naglašavaju da međutim, za Izbornu komisiju Glavnog grada i Državnu izbornu komisiju, kao i u slučaju Petnjice, to nije predstavljalo razlog da, u skladu sa zakonom, donesu odluku o ponavljanju izbora na navedenom biračkom mjestu.

“Čime su potvrdili po ko zna koji put da su klasične partijske ćelije DPS-a i da sa punim pravom javnost ima apsolutno nepovjerenje prema njihovom radu i motivima pri odlučivanju”, dodali su iz Demokrata.

Demokrate poručuju da očekuju da će Ustavni sud samo suštinski potvrditi odluku koju su danas praktično donijeli i naložiti ponavljanje izbornog postupka na pomenutom biračkom mjestu u Tuzima.

“Nadamo se da odlaganje formalizacije danas donijete odluke o prihvatanju žalbe Demokrata za 24 časa, nije učinjeno sa ciljem ostavljanja prostora kako bi DPS pokušao da izvrši pritisak na nekog od sudija Ustavnog suda i natjera ga na promjenu već zauzetog stava”, ističu iz Demokrata.

Zaključuju da ukoliko bi se kojim slučajem desio i taj presedan u radu Ustavnog suda, to bi značilo, kao kažu, potpunu degradaciju Ustavnog suda i konačan kraj postojanja principa podjele vlasti, a zahtijevalo bi i hitnu reakciju nadležnih sa ciljem utvrđivanje motiva za eventualnu promjenu stava, odnosno odluke.

Komentari: 1

Tara

18. 12. 2017 - 20:33

Ovo nijesu demokrate niti poslanici-kod Ustavnog Suda nesto nije uredu..kao sto nije uredu RTCG--pola sluzbenika je ubaceno da manipulise CG!
Novi komentar