Reagovanje Karate saveza Crne Gore

Mario Hodžić zaslužio da bude proglašen sportistom godine

Karate savez Crne Gore reagovao je na jučerašnju odluku COK-a da priznanje sportista godine dodijeli rukometašu Vuku Borozanu. Reagovanje KSCG prenosimo integralno.  
Objavljeno: 19. 12. 2017 - 13:58 Promjenite veličinu teksta: A A A

"Nezakonitom i nepravednom odlukom žirija da za sportistu godine  ne bude izabran Mario Hodžić, sa nevjericom i iznenađenjem dočekali su brojni sportisti i sportski savezi u Crnoj Gori, a posebno  Karate savez.

Ovim postupkom i favorizovanjem inostranih klupskih trofeja jasno je umanjen značaj postignutih rezultata u našoj reprezentaciji, time i dovedeno u pitanje poštovanje opštih sportskih principa, Zakona o sportu, Pravilnika koji predviđa uslove i kriterijume za ostvarivanje istih, a time i pitanje legitimiteta žirija koji na osnovu ličnih kriterijuma donosi ovakve odluke. 
Zakonom i Pravilnikom izričito su navedeni uslovi u skladu sa kojim neko može zaslužiti status sportiste godine. 

Naime, da li je moguće da se rezultat Borozana, koji igra za strani klub, može upoređivati sa rezultatom Marija Hodzića koji je ostvaren nastupom za reprezentaciju Crne Gore?
Da li je moguće da Hodžić, koji je sa ovogodišnjim rezultatom stekao status vrhunskog sportiste, bude u izboru sportiste godine iza Borozana koji sa njegovim rezultatom ne može biti  vrhunski sportista? Kad je riječ o statusu vrhunskog sportiste, ili zakon nije pravedan ili žiri nije donio odluku rukovodeći se sportskim rezultatom.

Naravno da mi u Karate savezu znamo da odluka žirija nije donesena vrednovanjem rezultata i poštovanjem pravilnika, nego su nažalost presudili drugi nesportski motivi. Kako je moguće jedan klupski rezultat upoređivati sa rezultatom sa zvaničnog šampionata Evrope?

Karate savez Crne Gore, bez animoziteta prema Vuku  Borozanu i bez pretenzija prema Hodžiću iznosi stav koji bi svaki sportista trebalo da podrži, ukoliko poštuje i sebe i druge. Mario Hodžić pored zavidnih rezultata u svojoj sportskoj karijeri nosi i titulu vrhunskog sportiste pa samim tim i ne čudi da dobije i zasluži status sportiste godine. 

 Čestitamo na svim postignutim rezultatima gospodinu Borozanu sa iskrenom željom da bude još uspješniji i time podvlačimo da nemamo nista lično protiv, ali da nećemo dozvoliti grubo kršenje  Zakona i Pravilnika i to sve na štetu pojma sporta u našoj zemlji.  Takođe, još jednom ističemo da ovakav stav zadržavamo i kad je u pitanju dalje odlučivanje i podržavanje istih momenata, što znači da ukoliko u narednom periodu na ovaj način donesene odluke, potvrđene istovremeno i od krovne sportske institucije COK-a, ne budu blagovremeno ispravljene, ostaviće dovoljno prostora da svoje interese i interese cjelokupne crnogorske sportske  zajednice ostvarujemo putem  nadležnih organa i svoja prava zaštitimo na sudu.

Nećemo se odazvati svečanosti povodom proglašenja sportiste godine jer najbolji sportista Crne Gore u ovoj godini nije dobio to priznanje".

 

Komentari: 4

Duca

19. 12. 2017 - 15:42

Uporedjivanje rezultata u karateu sa osvajanjem evrolige u rukometu samo govori o krizi svega u ovoj zemlji. Nikad ni u jednoj normalnoj zemlji karatisti i kikbokseri ne mogu biti izabrani za sportistu godine. Crna Gora je jedina zemlja na planeti u kojoj karatisti dobijaju status i zvanje zbog hobija kojim se bave...
Karatejezivot

19. 12. 2017 - 16:55

1.Borozan nije predlozen od strane RSCG,zato sto nisu smatrali da njegovi rezultati mogu uci u najuzi izbor i biti u rangu sa Hodzicem.Zadnji rok prijave sportista je bio 6.12.2017 god. ni do tada nije bio prijavljen. 2.Pravilnik predvidja prvenstveno napravljeni rezultat tj osvojenu medalju u reprezentativnom dresu , a ne u dresu Makedonskog kluba Vardar jedino karatisti prave rezultate DUCO
Duca

19. 12. 2017 - 17:42

Rezultat prave i boćari, ribari, čirliders plesači, frizeri... Borozan je ponos i uzor svakom djetetu u Crnoj Gori... Sportista!
Anonimni

19. 12. 2017 - 20:16

Po ovoj logici najbolji sportista Argentine nikad ne bi bio Mesi nego neki boćar ili karatista...
Novi komentar