Gradonačelnik Stijepović

Za nama uspješna godina, moramo se sjetiti dukljanske starevine

“19. decembar nas neraskidivo i ponosno vezuje za crnogorsku antifašističku prošlost i za junačke žrtve toj najvećoj tekovini slobodnog i demokratskog svijeta. Brojimo i slavimo 73 godine od kako je naša Pogorica izrastala iz ratnog zgarišta do ove današnje moderne–i 29. prijestonice saveza najmoćnijih i najrazvijenijenijih država” rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović danas na svečanoj sjednici Skupštine Glavnog grada, povodom 19. Decembra, Dana oslobođenja Podgorice.
Objavljeno: 19. 12. 2017 - 15:22 Promjenite veličinu teksta: A A A

Gradonačelnik Stijepović je istakao da se “jednako, 19.decembra, s pijetetom moramo sjetiti i naše dukljanske starevine, vjekovnog trajanja naše države Crne Gore i herojstva i slobodarstva crnogorskog naroda i njenih vladara, knjaževa, kraljeva i vladika”

“I više od toga: slavna crnogorska tradicija suštinski nas i trajno usmjerava na vrijednosti koje baštini crnogorska država i u njoj Podgorica.  A među najvećima vrijednostima koje zastupamo i njegujemo, složićemo se, stameno  stoji naše multietničko biće, jedinstveno blago građanskog sklada vjera i nacija, i različitih kultura. Uzdižemo ga, zato, na poseban pijadestal u savremenoj demokratskoj Podgorici. To  je i naše najveće zajedničko ljudsko bogatstvo, koje ovaj grad svjedoči  na novim stranicama istorije Crne Gore  tokom obnove njene nezavisnosti” naglasio je gradonačelnik Podgorice.

Prvi čovjek Glavnog grada istakao da je za nama veoma uspješna godina.

“Uspjeli smo da odgovorimo brojnim izazovima i stvorimo pretpostavke za realizaciju najvažnijih i najvećih kapitalnih projekata u novoj etapi razvoja našeg grada. Autentičan pečat razvoju grada dali smo kroz projekte i kapitalne investicije realizovane u toku ove godine, ali i mnogim započetim i najavljenim za narednu godinu. Uz značajne investicije pratimo moderne trendove u gradnji infrastrukturnih objekata na svim poljima, razvijamo i valorizujemo turističke potencijale, kulturne i sportske resurse Podgorice, čemu su svjedoci naši  građani. Politikom  ravnomjernog razvoja unapređujemo život na svim područjima –od urbanog jezgra Podgorice do svakog prigradskog i ruralnog područja. Uvjeren sam da ogromna većina naših građana prepoznaje naše svakodnevne, a ne samo strateške napore i rezultate” naglasio je Stijepović, dodajući da i on lično kao gradonačelnik ulaže poseban trud na tom polju aktivnosti, smatrajući to pitanjem časti zbog  izbornog obećanja da će građanin biti na prvom mjestu u njegovom mandatu.

“U saradnji sa Vladom Crne Gore nastavićemo intenzivno da radimo na realizaciji najznačajnijeg projekta, ne samo za Podgoricu, nego i za čitavu Crnu Goru – uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i tretmana kanalizacionog mulja kojim ćemo, najzad, označiti ekološki i održivi razvoj grada” naglasio je Stijepović.

Po njegovim riječima, brigu za grad koji prepoznaje svoja arheološka blaga i očituje urbani i autentični kulturni identitet, preko različitih gradskih i državnih kulturnih institucija koje djeluju u Podgorici, dokazujemo i brzim završetkom zdanja Gradskog pozorišta i Muzičkog centra Crne Gore, koje će doprinijeti novom kulturnom i turističkom identitetu i ponudi Glavnog grada.

“Podgorica pulsira novim kulturnim, festivalskim i drugim sadržajima i uspješno parira glavnim gradovima u regionu. Čuvamo naše zeleno bogatstvo, specifične prirodne resurse Podgorice. Posebno ulažemo u sportske kapacitete Glavnog grada i njegovu rekreativnu infrastrukturu. I tu smo ostvarili vidljivi boljitak, prepoznaju i to naši građani. Takođe, radimo za dobro odrastanja i školovanja u Podgorici –  kroz izgradnju novih vrtića i školskih objekata.  Kontinuirano unapređujemo zdravstvenu infrastrukturu naše Podgorice” navodi Stijepović.

Nije zanemarena ni socijalna dimenzija razvoja kroz brigu za kategoriju ugroženih građana Podgorice  i starije generacije naših žitelja – i dosadašnjim i budućim objektima –  izgradnjom stanova i modernog objekta Doma za stare.

“Podgorica stasava u regionalni centar, grad čiju autentičnost urbanog pejzaža Evropa prepoznaje i bodri. Naš grad je sve komfornije utočište njenih građana, po evropskim standardima življenja, ali i privlačna i atraktivna destinacija za ulaganje. Nove investicije sigurno će dati snažan zamajac razvoju Glavnog grada. Zbog toga je naša obaveza, da u narednom periodu, Glavni grad još više pozicioniramo kao otvoren grad, sa poslovnim ambijentom koji je  privlačan za strani kapital, za ljude koji imaju kreativne ideje i mogućnosti da, u saradnji sa gradskom upravom, zajednički doprinesu novim uzletima razvoja i Podgorice i Crne Gore” naglasio je Stijepović dodajući da optimistički dočekujemo 2018. Godinu u kojoj “nas čeka puno započetog da uspješno dovršimo, da planirano brižljivo realizujemo i mnogo partnerskog rada sa Vladom Crne Gore, uz sve veća ulaganja potencijalnih investitora”.

“Vjerujemo u dalji uspjeh! Ali, prije svega, vjerujemo u svakodnevno zalaganje, u političku i građansku stabilnost, u sadejstvo i solidarnost svih činilaca i partnera u postizanju napretka. Vjerujemo u neposredan kontakt i saradnju sa građanima Podgorice, kako bismo se međusobno bolje razumjeli i poštovali i njihovo dalje povjerenje zaslužili još boljim rezultatima i za dobro svih” zaključio je Stijepović na svečanoj sjedinici povodom Dana oslobođenja Podgorice.

“Gradska vlast je dokazala i dokazaće u budućem radu da može da iznese sve kapitalne projekte. Pored brojnih infrastrukturnih potreba koje su svakog dana sve kompleksinije i brojnije usljed širenja grada i priliva novih sugrađana, pažnju moramo obratiti i na čitavu lepezu potreba građana koji se kreću od zapošljavanja, stabmene problematike, preko socijlane i zdravstvene zaštite do školovanja, sporta i kulture, brige o straim i nezbrinutim osobama. Sve to iziskuje timski i sistematičan rad, što nas jer krasilo i prethodnih nekoliko godina. Brojni navedeni zahtjevi se ne bi mogli kvalitetno realizovati bez nadasve demokratskog odnosa i kapaciteta koji Skupština glavnog grada posjeduje, ali i njegovanja i pronalaženja najšireg mogućeg konsenzusa koji bi morao biti osnova zajedničkog napora svih dobromislećih osoba, bez obzira kojoj političkoj partiji i ideologiji pripadaju, u interesu naših građana”, istakao je dr Đorđe Suhih, predsjednik Skupštine Glavnog grada.

“Ova nagrada predstavlja satisfakciju i snažan podsticaj svakom mladom čovjeku i svakom pojedincu koji se nalazi na putu ostvarenja svojih ciljeva, ličnog, profesionalnog i naučnog razvoja, želim da vam se zahvalim i da vas uvjerim da ćemo svi mi našim djelima opravdati vaše povjerenje”, istakao je Bojan Pejović, student Ekonomskog fakulteta, zahvaljujući se u ime nagrađenih studenata.

“Nagrada nam nije primarni cilj, ali je satisfakcija jer je naš trud nagrađen. Sa dubokom odgovornošću pred sobom i nasljeđu predaka, siguran sam da ova nagrada pripada podgoričkim vatrogascima na prvom mjestu, koji su rizikovali svoje živote. Njihov trud predstavlja podvig. Svi mi smo ponosni na pečat Slobodana Kovačevića na regionalnoj sceni”, kazao je u ime dobitnika Bokan.

“Trudili smo se i da van granica budemo reprezent ovog grada. Posebna je emocija kad nagrada dolazi od svog grada i trudićemo se da damo još više. Novčanu nagradu ću ustupiti Zavodu Komanski most”, naglasio je Bokan.

Na sjedici su uručena priznanja dobitnicima nagrade “19. decembar”, i to Službi zaštite Glavnog grada, vlasniku kompanije “Voli” Draganu Bokanu i kompozitoru i kantautoru Slobodanu Kovačeviću, kao i najboljim studentima glavnog grada za 2017. godinu.

Sjednici su prisustvovali najviši državni zvaničnici, ličnosti iz oblasti kulture i umjetnosti, kao i predstavnici diplomatskog kora, a nakon svečanog zasijedanja za goste je bio  priređen koktel.

Komentari: 1

Boško

19. 12. 2017 - 22:31

Ooooo, ne mogu da vjerujem da je na proslavi pjevao pravi hor. U posljednje vrijeme više zovu ovaj skoro sklepani novokpmonovani hor koji, ruku na srce nema nimalo sluha. a umislili da su vrhunski. Bar nas u kulturi poštedite amaterizma.
Novi komentar