Novi detalji u istrazi za pokušaj terorizma

Dikić je Nikića provjeravao 9. marta 2016.

Analiza telefonskih poziva osumnjičenih za pokušaj terorizma ukazuje da je bivši komandant srpske žandarmerije Bratislav Dikić još od 9. marta 2016. godine bio uključen u pripreme za akciju koja je imala za cilj trajnu destabilizaciju Crne Gore na dan parlamentarnih izbora, 16. oktobra prošle godine – saznaje Pobjeda od više izvora iz istrage.
Objavljeno: 20. 12. 2017 - 06:20 Promjenite veličinu teksta: A A A

Dokumenta kojima raspolažu crnogorski istražitelji otkrivaju telefonsku komunikaciju Bratislava Dikića i jednog službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije još 9. marta prošle godine, čak sedam mjeseci prije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Provjera

Tog se dana bivši šef srpske žandarmerije interesovao o nekadašnjem srpskom operativcu Slavku Nikiću, njegovoj biografiji i pitao operativca srpskog MUP-a da li je ,,Nikić čovjek od povjerenja i da li mu se može vjerovati“.

Iznenadna zainteresovanost Dikića za bivšeg operativca srpske službe javila se nakon što je Slavka Nikića 3. marta 2016. godine posjetio službeni prevodilac DF-a Ananije Nikić i za sada još nepoznata osoba iz ruskog FSB-a.

Crnogorski istražitelji su utvrdili da je vozilo Demokratskog fronta, kojim je upravljao Mihailo Čađenović, a suvozač bio Ananije Nikić, 3. marta prešlo granicu sa Srbijom. Nakon dvodnevnog zadržavanja u Beogradu, Čađenović se vratio u Podgoricu.

Zanimljivija je, naravno, uloga Ananija Nikića koji se, prema svjedočenju srpskog operativca Slavka Nikića, pojavio u društvu stranca koji se predstavio da je iz FSB-a (ruska služba) na sastanku na Vidikovcu. Razlog posjete Ananija Nikića i čovjeka iz FSB-a, a o čemu je i sam posvjedočio bivši operativac, krije se u potrazi za ključnim čovjekom koji je trebalo da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine rukovodi akcijom koja bi nasilno smijenila sa vlasti tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i trajno poljuljala stabilnost države.

 ,,Plan B“

Nakon dužeg razgovora u sjedištu srpskih veterana, procjena ključnih ljudi koji su osmislili akciju je bila da se na Slavka Nikića ne može računati. Zato je uslijedio ,,zid ćutanja“, da bi negdje u avgustu Ananije Nikić svom prezimenjaku, bivšem operativcu porukom saopštio da „ne radi više za onu firmu“. Inače, osumnjičeni prevodilac DF-a Ananije Nikić upravo je u fokus interesovanja istražitelja dospio nakon što je – januara 2017. godine - Slavko Nikić u intervjuu srpskom novinaru Milomiru Mariću otkrio detalje ponude. Kasnije, na saslušanju pred beogradskim tužiocima, Slavko Nikić je ispričao da ga je Ananije Nikić, čovjek blizak sa jednim od lidera Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, zvao na proljeće 2016. godine i tražio da ispuni „zadatak za njega i prijatelje iz Rusije“.

Kako je Slavko Nikić postao ,,neupotrebljiv“, za sada nije poznato. Crnogorskim istražiteljima je izuzetno bitna informacija da se u provjeru Nikićevih sposobnosti očito uključio i Bratislav Dikić, penzionisani general srpske žandarmerije. Po čijem je nalogu bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić provjeravo pouzdanost Slavka Nikića, biće jasno kada u sudnici Višeg suda budu predočeni dokazi i razgovori koje su okrivljeni vodili u tom periodu.

Zanimljivo je da se, provjeravajući Nikića, u čitav proces Dikić uključio ili bio uključen, znatno ranije nego što je sa projektom operacije upoznat Aleksandar Saša Sinđelić, kojem je  bila dodijeljena uloga glavnog operativca.

Da li je angažovanje Sinđelića bio ,,plan B“ ili su organizatori išli u više pravaca, teško je utvrditi na osnovu do sada poznatih činjenica.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Komentari: 3

tja

20. 12. 2017 - 08:53

Malo je nelogicno da pored covjeka sa takvim iskustvom i sposobnostima kakav je Diikic " mozak" operacije bude trecerazredni kriminalac i mentalno ogranicen covjek Sindja .
Boban Bg

20. 12. 2017 - 17:33

"Mentalnonograničen kriminalac"? On je doktor nauka za advokate odbrane. A i za tebe, pošto nijesi u stanju da vidoš razliku u inteligenciji izmedju Dikića i Sindjelića. Volio bih da vidimvDikića da ga ispituju ka Sindjelića, a da MORA da odgovra na sva pitanja!
zoro

20. 12. 2017 - 15:40

A Sindja je Ajnstajn za ovoga tvoga "iskusnog i sposobnog" Dikica..A bogami i za ove advokate...Ne sjekiraj se ,..Popij nesto za smirenje.
Novi komentar